admin@uprawnienia-geodezyjne.pl
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

W ramach procedury podziału nieruchomości, wszczętej na wniosek jej właściciela, jedna z działek wydzielona została z przeznaczeniem pod poszerzenie drogi publicznej. Nieruchomość przed podziałem oznaczona była... 2023/12/05 12:12 #21991

• *geometra*
  • *geometra* Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 405
Rozporządzenie Ministra Rozwoju, Pracy I Technologii z dnia...

W ramach procedury podziału nieruchomości, wszczętej na wniosek jej właściciela, jedna z działek wydzielona została z przeznaczeniem pod poszerzenie drogi publicznej. Nieruchomość przed podziałem oznaczona była w ewidencji gruntów i budynków jako RVI. Jaki użytek będzie miała działka wydzielona pod poszerzenie drogi publicznej? Proszę uzasadnić. Do jakich czynności upoważnia (stanowi podstawę) ostateczna decyzja zatwierdzająca podział nieruchomości.

Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami Art. 98. Status prawny działek gruntu wydzielonych pod drogi publiczne
Działki gruntu wydzielone pod drogi publiczne: gminne, powiatowe, wojewódzkie, krajowe - z nieruchomości, której podział został dokonany na wniosek właściciela, przechodzą, z mocy prawa, odpowiednio na własność gminy, powiatu, województwa lub Skarbu Państwa z dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale prawomocne. Przepis ten stosuje się także do nieruchomości, której podział został dokonany na wniosek użytkownika wieczystego, z tym że prawo użytkowania wieczystego działek gruntu wydzielonych pod drogi publiczne wygasa z dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale prawomocne. Przepis stosuje się odpowiednio przy wydzielaniu działek gruntu pod poszerzenie istniejących dróg publicznych.

Czytaj więcej...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

W ramach procedury podziału nieruchomości, wszczętej na wniosek jej właściciela, jedna z działek wydzielona została z przeznaczeniem pod poszerzenie drogi publicznej. Nieruchomość przed podziałem oznaczona była... 2024/01/23 19:35 #21992

• Jolanta
  • Jolanta Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 10
Działka wydzielona pod poszerzenie drogi publicznej będzie miała użytek Tp. W wykazie zmian na mapie z projektem podziału w stanie nowym wraz z nowymi działkami powinien być użytek Tp, który dopiero po ostatecznej decyzji podziałowej będzie można wprowadzić razem z nowymi działkami.

W ramach procedury podziału nieruchomości, wszczętej na wniosek jej właściciela, jedna z działek wydzielona została z przeznaczeniem pod poszerzenie drogi publicznej. Nieruchomość przed podziałem oznaczona była... 2025/01/26 13:50 #24164

• Geocash
  • Geocash Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 8
 Z załącznika EGiB wynika, że Tp może być tylko na gruntach stanowiących własność Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego. Podział został zrobiony na wniosek właściciela, to chyba jeszcze ta część gruntu nie przeszła jeszcze na własność SP? 

W ramach procedury podziału nieruchomości, wszczętej na wniosek jej właściciela, jedna z działek wydzielona została z przeznaczeniem pod poszerzenie drogi publicznej. Nieruchomość przed podziałem oznaczona była... 2025/01/26 14:58 #24166

• Geocash
  • Geocash Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 8
Odpaliłam jakąś prezentację która gdzieś się przewinęła na forum i już mam odpowiedź na pytanie które wcześniej zadalam, że: "Art. 98 ust.1 u.g.n. Działki gruntu wydzielone pod drogi publiczne: (gminne, powiatowe, wojewódzkie, krajowe) z nieruchomości, której podział został dokonany na wniosek właściciela, przechodzą, z mocy prawa, odpowiednio na własność gminy, powiatu, województwa lub Skarbu Państwa z dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale prawomocne. Przepis stosuje się odpowiednio przy wydzielaniu działek gruntu pod poszerzenie istniejących dróg publicznych."
Za tę wiadomość podziękował(a): bakubaku, Prace Geodezyjne

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.052 s.