Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:

TEMAT:

Dziennik praktyki zawodowej 2026/01/31 17:56 #26522

• GEO-MART
  • GEO-MART Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Hej,
Dziennik praktyki na zakres 2 mam od 2018 roku,
Czy jeżeli nie mam żadnej pracy dotyczącej modernizacji, a jedynie ustalenia przebiegu granic wykonywane w ramach własnej działalności to taki dziennik przejdzie?
Czy dla dzienników sprzed 2020 bezwzględnie wymagana jest modernizacja?
Może ktoś miał podobny przypadek

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dziennik praktyki zawodowej 2026/01/31 18:29 #26523

• przemek1
  • przemek1 Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 79
Cześć,
Nie ma znaczenia z jaką datą jest wydany dziennik. Istotna jest ilość prac wymaganych w załączniku do rozporządzenia.
Zamiast modernizacji można wykazać co najmniej 5 prac związanych z ustaleniem przebiegu granic. Te 5 prac musi sumować co najmniej 20 działek.
Za tę wiadomość podziękował(a): geometra

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/01 11:35 #26533

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 52

Witam. Czy wypełniając dziennik praktyk do zakresu drugiego przy wpisywaniu tych dwóch lub więcej rozgraniczeń mogę zamiast ID operatu wpisać sygnaturę akt, w przypadku gdy praca nie była składana do PZGiK a jedynie do Sądu? Czy takie prace będą prawidłowo zaliczone do praktyk na zakres 2 ?

hej, to tak mozna wykonywac rozgraniczenie? nie jest tak, ze zawsze trzeba je zglosic o podgik? dawno temu masz to robione?

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/02 18:52 #26591

• asdf1337
  • asdf1337 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Cześć, czy dziennik z 2014 można oddać czy trzeba zakupić i uzupełnić nowy?
Czy ewentualnie ktoś mógłby podzielić się wzorem uzupełnionego dziennika na zakres 2, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
z góry dziękuje :)

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/05 21:38 #26656

• geometra
  • geometra Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 593

Cześć, czy dziennik z 2014 można oddać czy trzeba zakupić i uzupełnić nowy?
Czy ewentualnie ktoś mógłby podzielić się wzorem uzupełnionego dziennika na zakres 2, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
z góry dziękuje :)
Dziennik pobrany jeszcze u WINGIK można uzupełniać i udokumentować nim praktykę. Przykładowe wpisy znajdziesz TUTAJ

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/05 22:18 #26659

• divx
  • divx Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 24
Szybkie pytanie. Czy komisja zaakceptuje mi pracę z terenu zamkniętego kopalni węgla kamiennego jeżeli jestem inspektorem mierniczym. Chodzi obszyty i pomiary przemieszczeń i odkształceń?

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/06 07:08 #26663

• divx
  • divx Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Doprecyzuję. Pracuje na kopalni i szereg czynności od założenia osnowy realizacyjnej, badanie przemieszczeń i odkształceń w cyklach pomiarowych (obiektów i podłoża) wynikających z aktywności szkód górniczych oraz pomiary wież szybowych. Jeżeli wpiszę nr kancelaryjny pan gdzie miałby bycie identyfikator zgłoszenia to komisja mi to zaakceptuje? Oczywiście wykonywane pod nadzorem mierniczego górniczego? Jak uważacie? Jeżeli o tereny zamknięte to komisja zaakceptowała mi cały dziennik z KODGiKow, to dlaczego i tego mogła by nie klepnąć?

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/06 10:34 #26667

• duperele
  • duperele Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Rozumiem, że chodzi o zakres 4?
Jeśli te pomiary przemieszczeń i odkształceń podbije ci geodeta uprawniony z zakres 4 to ci zaakceptują. Nie ma znaczenia gdzie wykonujesz pomiary, znaczenie ma czy wykonywane są pod nadzorem geodety z odpowiednim zakresem uprawnień. Mierniczy górniczy nie może podbić ci dziennika, no chyba że jednocześnie posiada uprawnienia geodezyjne, w tym przypadku z zakresu nr 4. Nie musisz podawać żadnego identyfikatora, pomiary przemieszczeń nie są zgłaszane do podgik.
"Art. 44b. 1. Praktyka zawodowa obejmuje wykonywanie prac geodezyjnych i kartograficznych z odpowiedniego zakresu pod kierunkiem osoby posiadającej uprawnienia zawodowe w odpowiednim zakresie"

Ostatnia edycja: przez duperele.

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/07 12:09 #26687

• dawidex543
  • dawidex543 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Witam, to pytanie padło pewnie wiele razy ale cóż szkodzi zapytać po raz n-ty. Jeśli w ramach jednej pracy geodezyjnej np. podziału wykonane było dodatkowo wznowienie bądź ustalenie to czy te poszczególne czynności można "rozbić" na wymagane prace? Np. w ramach roboty 2222-2024 wykonano wznowienie części punktów granicznych, ustalenia punktów granicznych oraz wykonano podział działki to czy wtedy można zakwalifikować to do 3 kategorii tj. ustalenie, wznowienie i opracowanie mapy z projektem podziału? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/09 18:09 #26754

• Paul
  • Paul Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Witam. Mam stary dziennik z 2015 r.
W "wykazie prac lub opracowań..." (strona 2 - 10 dziennika) w kolumnie 6 jest pozycja "czynności, które osoba zainteresowana wykonała osobiście w ramach prac dotyczących obiektu" w terminie od ... do ...".
Pytanie czy wpisujecie daty nad "potwierdzenie wykonanych czynności" czy w miejscu "data" pod "potwierdzenie wykonanych czynności" ?

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/09 18:44 #26755

• ania_345
  • ania_345 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Witam,
mam pytanie odnośnie pierwszej strony dziennika, gdzie podaje się wykształcenie. Co mam wpisać jeżeli dziennik wybrałam mając inż. a podczas praktyki zawodowej skończyłam mgr?

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/09 22:04 #26761

• przemek1
  • przemek1 Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 79
mgr inż.
Za tę wiadomość podziękował(a): ania_345

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/18 21:12 #26896

• kameralista
  • kameralista Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Cześć,
czy ktoś z Was wpisywał w dzienniku zakres 1 tylko prace kameralne? Do tej pory pracowałam głównie "za biurkiem", dostawałam pomiar i opracowywałam operaty kameralnie. Planuję rozpocząć pracę w terenie, ale chciałabym już wykonane roboty umieścić w dzienniku i zastanawiam się jak ugryźć temat. Nie chciałabym zaginać rzeczywistości, ale jednocześnie zastanawiam się czy komisja uzna takie roboty jako "kompletne".
Może mieliście podobne doświadczenia?

Dziennik praktyki zawodowej 2026/02/19 20:15 #26908

• divx
  • divx Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Chce podejść do zakresu 4, ale na stronie nie ma przykładowych wpisów do dziennika praktyk. Nie chce popełnić omyłki czy błędu w chronologii. Czy mógłby ktoś opisać przynajmniej dla 4 rodzajów prac dla jednej kategorii obiektu, aby niebyło problemu z pewnym zaakceptowaniem dziennika przez komisje? Post ten można później zamieścić w kategorii zakres 4 - dziennik praktyki.

4 rodzaje prac na zakres 4:
1) projektowanie, zakładanie i pomiar osnowy realizacyjnej,
2) badanie geometrii budowli i urządzeń przemysłowych (suwnica lub szyb windowy lub wieża lub inny obiekt budowlany),
3) geodezyjna obsługa procesu inwestycyjnego na każdym etapie: geodezyjne opracowanie projektu budowlanego z pomiary realizacyjne budynków oraz budowli oraz ich geodezyjna inwentaryzacja budynków oraz budowli
4) pomiary odkształceń i przemieszczeń budowli lub przemieszczeń podłoża.

Jeżeli ma ktoś wypełniony lub zdał zakres 4 proszę tak krótko opisać co najważniejsze zawrzeć, może być w podpunktach.
Zdałem zakres 1 i pamiętam że kilka dni zajęło mi same przygotowywanie wpisów, a następnie ich wpisywanie do dziennika.
Proszę Koleżanki i Koledzy o pomoc w tym zakresie :)

Dziennik praktyki zawodowej 2026/03/03 14:14 #27179

• adamgolub
  • adamgolub Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Cześć,
Czy mógłbym prosić o przykładowe wpisy w dzienniku praktyk na zakres 1 i 2.
Pozdrawiam
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czas generowania strony: 0.076 s.