michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:

TEMAT:

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/12 13:57 #24683

• SylwiaM
  • SylwiaM Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 27
pretensje i uwagi nie do mnie, pytał więc odpowiedziałam, nie wiem co z tym zrobić, lepiej pilnować w nowych robotach i ewentualnie coś dopisać jeśli brakuje lub nie ma pewności czy jest wpisany w sprawozdaniu lub jakimś szkicu itp. 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/12 14:04 #24684

• Sebuś333
  • Sebuś333 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Tu chodzi o to że jestem w firmie już 3 lata i wykonywałem podziały, brałem przy nich udział, ale była taka osoba która tylko składała operaty i pisała sprawozdania i mnie nie wpisywała, nie wiem czemu tak robiła no ale tak robiła i teraz nie wiem co mam robić

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/12 14:10 #24685

• SylwiaM
  • SylwiaM Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
a gdzieś jest twój podpis? szkic, wykaz itp. ?
Jeśli nie to pozostaje liczyć na szczęście, że nie sprawdzą ...  

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/12 14:17 #24686

• Sebuś333
  • Sebuś333 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Pod wszystkim stawiało się tylko pieczątkę i szef podpisywał

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/12 14:21 #24687

• Theo
  • Theo Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 6

...i teraz nie wiem co mam robić

Usiąść i płakać...

Ubiegasz się o nadanie uprawnień, to pewnie słyszałeś o czymś takim jak - Kodeks postępowania administracyjnego...?
To taka ustawa. W środku są przepisy, w postaci artykułów - np. art. 7, art. 10, art. 76, art. 77, art. 81, art. 81a, art. 82...

Ostatnia edycja: przez Theo.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/12 14:49 #24688

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 65

Ileż można klepać po próżnicy... To NIE JEST przepis dotyczący nadawania uprawnień zawodowych!

Co ma teraz gość robić - biegać po ośrodkach i sprawdzać sprawozdania? I tak NIKT mu operatu nie pokaże, bo nie ma uprawnień...

A ja mam taką refleksję widząc od kilku tygodni Twoje tego typu wpisy - nikt nikogo nie zmusza do robienia uprawnień. Ciągłe negowanie procedur związanych z egzaminem, krytykowanie GUGiKu, krytykowanie przepisów i osób przygotowujących się do egzaminu i wypowiadających się tu na forum niczemu nie służy. Swoje pretensje do wszystkich i o wszystko skieruj bezpośrednio do osób odpowiedzialnych za procedury związane z egzaminem, "wylewanie" ich tutaj nie ma sensu.
Większość z osób tu obecnych traktuje forum jako pomoc w "drodze do zdobycia uprawnień". Ciągła krytyka z Twojej strony wszystkiego jest już po prostu niesmaczna. Czasem można trochę ponarzekać, ale bez przesady...
Nie każdy musi być geodetą uprawnionym, a egzamin jest spokojnie do zdania i przy "odrobinie" pracy da się do niego rzetelnie przygotować.

Za tę wiadomość podziękował(a): Mariusz22051985, Eve, michalex, mania96

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/12 15:09 #24690

• Theo
  • Theo Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
Masz jakieś zastrzeżenia do merytorycznej strony mojego wpisu?
Chcesz się wypowiedzieć na temat obowiązującej w demokratycznym państwie prawa hierarchii aktów prawnych? O kardynalnych zasadach prowadzenia postępowania administracyjnego? Masz jakąś konstruktywną poradę dla człowieka, który ma rzekomo ponieść pełną odpowiedzialność za zaistnienie okoliczności zupełnie niezależnej od niego?
Bo jeśli nie, to swoje "refleksje", zwłaszcza osobiste, zachowaj dla siebie.

A ja nie przypominam sobie, żebym podpisał "lojalkę", że mam tutaj tylko i wyłącznie wychwalać wszelkie niby to "przecieki" z GUGiK-u - a zwłaszcza, gdy wskazują na ewidentnie bezprawne działania i celowe dezorientowanie kandydatów.
To jest forum DYSKUSYJNE, a nie tuba propagandowa - zakaz "krytyki" władzy, to może obowiązywać dwie granice na wschód.

Ostatnia edycja: przez Theo.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/12 18:43 #24692

• geopunkt
  • geopunkt Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam,
Czy ktoś poratuje przykładowym dziennikiem praktyk z zakresu 1? 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Z góry dzięki!

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/13 08:36 #24696

• *geometra*
  • *geometra* Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 418
Za tę wiadomość podziękował(a): Basia12

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/13 09:56 #24698

• sssylwek333
  • sssylwek333 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Dla mnie ewidentnie jest to podział w innym trybie.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/15 14:31 #24706

• manth0r
  • manth0r Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Cześć,

widzę tu sporą dyskusję odnośnie tego czy aby "zaliczyć" daną pracę z dziennika trzeba być wymienionym w jakimś dokumencie operatu. Zapytałem o to mailowo GUGiK - generalnie nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko opiera się na "wskazane jest", "zaleca się" itp., żeby być wpisanym w operacie, bo to " ułatwi weryfikację udziału osoby zainteresowanej w tych pracach" i generalnie i tak wszystko zależy od komisji.
Niemniej ciekawa kwestia, że obowiązek wpisania osoby uczestniczącej w sprawozdaniu jest od rozp. w sprawie standardów z 2020r. i od tej pory należy obligatoryjnie wpisywać wszystkie osoby uczestniczące w pracy. Przeorałem stare standardy z 2011 - nie ma takiego zapisu.
Czy uważacie zatem, że jest to swego rodzaju furtka pozwalająca na wpisywanie prac sprzed 2020r. bez odzwierciedlenia tego w operacie? Wg mnie tak, pod warunkiem, że rozpoczęło się oczywiście praktykę odpowiednio wcześniej + nie wpisze się głupoty w stylu "sporządzenie szkicu polowego", kiedy w operacie będzie widniał ktoś inny podpisany pod szkicem ;).
Ciekaw jestem opinii.
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*, Kamillo

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/15 16:20 #24709

• SylwiaM
  • SylwiaM Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Mógłbyś wkleić tego maila bo też ciekawa jestem tych argumentów.
Tak, wymóg bycia wymienionym w sprawozdaniu jest do sierpnia 2020 r. 

Dziennik praktyki zawodowej 2025/03/16 00:57 #24710

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 65

Cześć,

widzę tu sporą dyskusję odnośnie tego czy aby "zaliczyć" daną pracę z dziennika trzeba być wymienionym w jakimś dokumencie operatu. Zapytałem o to mailowo GUGiK - generalnie nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko opiera się na "wskazane jest", "zaleca się" itp., żeby być wpisanym w operacie, bo to " ułatwi weryfikację udziału osoby zainteresowanej w tych pracach" i generalnie i tak wszystko zależy od komisji.
Niemniej ciekawa kwestia, że obowiązek wpisania osoby uczestniczącej w sprawozdaniu jest od rozp. w sprawie standardów z 2020r. i od tej pory należy obligatoryjnie wpisywać wszystkie osoby uczestniczące w pracy. Przeorałem stare standardy z 2011 - nie ma takiego zapisu.
Czy uważacie zatem, że jest to swego rodzaju furtka pozwalająca na wpisywanie prac sprzed 2020r. bez odzwierciedlenia tego w operacie? Wg mnie tak, pod warunkiem, że rozpoczęło się oczywiście praktykę odpowiednio wcześniej + nie wpisze się głupoty w stylu "sporządzenie szkicu polowego", kiedy w operacie będzie widniał ktoś inny podpisany pod szkicem ;).
Ciekaw jestem opinii.

Ciekawa interpretacja ze strony GUGIK, dzwoniłam w tej samej sprawie do GUGIK jakiś rok temu. Pani odpowiedziała że to kwestia komisji ale generalnie powinnam być wymieniona w sprawozdaniu. Natomiast jak powiedziałam że obowiązek ten jest od 2020 r. Więc co z pracami wcześniejszymi to się zmieszała i powiedziała że zawsze taki wymóg był 

Kwestia interpretacji i tego na kogo się trafi. 

Ostatnia edycja: przez MPB93.
Czas generowania strony: 0.224 s.