Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:

TEMAT:

Dziennik praktyki zawodowej 2025/07/02 11:13 #25350

• geodetka2110
  • geodetka2110 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Mam pytanie odnośnie dziennika z zakresu 2. 
1) Czy badanie KW w ramach rozgraniczenia podchodzi pod "5) sporządzanie innych niż wymienione w pkt 3 map i dokumentów geodezyjnych do celów prawnych, łącznie z badaniem stanu prawnego nieruchomości"?
2) Czy mapa z projektem podziału sądowego pod zasiedzenie podchodzi pod podziały w trybie innym?
Dziękuję za odpowiedź :) 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/07/10 20:18 #25355

• geokr
  • geokr Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 25
Cześć.
Mam dziennik z 2018 roku. Wypełniając go w systemie jedna strona opisu - jedna robota w wykazie braknie mi stron opisowych. Pisaliście może po dwie roboty na stronie oddzielone kreską ?

Dziennik praktyki zawodowej 2025/07/15 09:28 #25360

• tup_tup
  • tup_tup Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Witam,

Rozpoczęłam przygotowania do zdobycia uprawnień, mam dziennik praktyki zawodowej oraz doświadczenia 15 lat. Wystąpiłam do  różnych ośrodków dokumentacji geodezyjnej o udostępnienie  operatów geodezyjnych w celu weryfikacji danych do dziennika praktyk zawodowych. W piśmie wystosowałam prośbę że pod "szyldem takiej firmy w takich latach była robiona dokumentacja", i chciałabym się z nią zapoznać aby uzupełnić dziennik praktyk. Oczywiście w piśmie zobowiązałam się do zachowania poufności i że wykorzystam udostępnione materiały wyłącznie w tym celu.

I tu zaczynają się schody.  Mój pracodawca był też biegłym sądowym, i akurat na tym powiecie do którego złożyłam podanie robił głównie same prawy sądowe. Zaczynałam pracę w latach 2011, wiec raczej moje nazwisko nie pojawiło się w sprawozdaniu, co nie zmienia faktu, że nie uczestniczyłam w tworzeniu całej dokumentacji. Poza tym, usłyszałam od Pani Kierownik, że wstępnie nie otrzymam zgody, a jak już to ona nie ma pojęcia na jaki zakres i w jakiej formie.
W standardach technicznych  obowiązujących w tych latach nie znalazłam zapisu, jak w obecnie obowiązujących, aby w sprawozdaniu technicznym były wypisane wszystkie osoby które brały udział w czynnościach geodezyjnych. W poprzednich przepisach była tylko mowa o osobach uprawnionych. 
Jak u was było z dokumentowaniem stażu pracy?
Będę wdzięczna za pomoc.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/07/15 16:18 #25361

• Geonika
  • Geonika Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 34
tak

Dziennik praktyki zawodowej 2025/07/30 10:54 #25406

• Duuuszek
  • Duuuszek Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 15
Dokładnie tak pisałam po 2 prace na stronie. 

Ostatnia edycja: przez Duuuszek.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/07/30 10:57 #25407

• Duuuszek
  • Duuuszek Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 15
Ja nie byłam nigdzie wymieniona w sprawozdaniu, a jedynie podpisana pod szkicem, wykazem czy innym dokumentem który sporządzałam. Do tego świadectwo pracy i przeszło bez uwag.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/08/03 21:03 #25426

• lesu
  • lesu Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Pytanie dotyczace wymaganych robot w dzienniku z zakresu 4.
W rozporzadzeniu w sprawie uprawnien jest taki zapis:
2) badanie geometrii budowli i urządzeń przemysłowych – minimum 2 suwnice lub 1 szyb windowy lub 1 wieża lub inny obiekt budowlany o podobnym charakterze;
Czy ktos wpisywal jako obiekt wiezowy kontrole pionowosci kratowych slupow lini elektroenergetycznej? Czy zostalo to uznane?

Dziennik praktyki zawodowej 2025/08/12 18:05 #25468

• rbwml1991
  • rbwml1991 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Szanowni Państwo,

czy ktoś mógłby udostępnić mi przykładowe wpisy do dziennika praktyk zakresu nr 4? Swoje zapiski "na brudno" przed wpisaniem do dziennika chciałbym zestawić z innymi celem wprowadzenia ewentualnych korekt.

Ostatnia edycja: przez geometra.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/08/26 13:36 #25531

• nisia_ni
  • nisia_ni Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Czy wystarczy uczestniczyć na jakimś etapie pracy (np. tylko sporządzić mapę z projektem podziału lub tylko sporządzić sprawozdanie techniczne lub jedynie brać udział w pomiarach) i etap ten wykazać w dzienniku i jest on zaliczany jako 1 praca, czy też żeby dana praca została uznana, musi być wykonana od A do Z i też od A do Z opisana w dzienniku? Pracuję w dużej firmie, gdzie niejednokrotnie wykonuję np. jedynie pojedyncze dokumenty z dużej pracy, a za inne jej etapy są odpowiedzialni inni pracownicy, stąd moje pytanie.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/08/26 20:22 #25532

• kurczak
  • kurczak Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Czy przedkładał ktoś do GUGIK dziennik praktyk bez potwierdzenia wykonywania robót przez uprawnionego i czy przeszło?
Jeśli tak to wpisywaliście jakieś dodatkowe oświadczenie w dzienniku ?
Szef nie chcę potwierdzić wykonywania prac mimo iż faktycznie je wykonywałem.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/08/27 05:15 #25533

• marekszczepan
  • marekszczepan Avatar
  • Wylogowany
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Otrzymane podziękowania: 202

Czy przedkładał ktoś do GUGIK dziennik praktyk bez potwierdzenia wykonywania robót przez uprawnionego i czy przeszło?
Jeśli tak to wpisywaliście jakieś dodatkowe oświadczenie w dzienniku ?
Szef nie chcę potwierdzić wykonywania prac mimo iż faktycznie je wykonywałem.
3. W przypadku braku możliwości uzyskania potwierdzenia wpisu osoba zainteresowana składa oświadczenie, w którym przedstawia okoliczności uniemożliwiające uzyskanie tego potwierdzenia oraz wskazuje osobę, pod kierunkiem której wykonywała prace geodezyjne lub prace kartograficzne, oraz numer jej uprawnień zawodowych.

Dziennik praktyki zawodowej 2025/08/28 09:14 #25537

• dejwidek
  • dejwidek Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Ja tak zrobiłem, z prawej strony zostawiasz puste, bez łaskawego podpisu szefa upr. 
Osobno dodajesz do papierów oświadczenie i piszesz po prostu że szef upr odmówił złożenia podpisu i tyle, bez tłumaczenia się. Mi przeszło bez problemu i na egzaminie nawet się pytał jeden Pan z komisji co to się stało że byłem zmuszony tak zrobić ;⁠-⁠)
Za tę wiadomość podziękował(a): kurczak

Dziennik praktyki zawodowej 2025/10/01 20:58 #25653

• nat.ure
  • nat.ure Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 18
Cześć, czy zakładanie osnowy pomiarowej przy inwentaryzacji przechodzi? Jak to opisywaliście to w dzienniku? martwi mnie trochę zapis par. 5 standardów :

"2a.2) Nie stanowią osnowy pomiarowej punkty pomierzone techniką GNSS, które są wykorzystywane wyłącznie do pomiaru punktu szczegółu terenowego niedostępnego do pomiaru bezpośredniego tą techniką."

Dziennik praktyki zawodowej 2025/10/02 08:16 #25658

• kokos147
  • kokos147 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 19
2a.2 chodzi tylko o punkty "do wcięć" - przed zmiana niektroe osrodki wymagaly, zeby takie punkty wykazywac jako osnowe. ja pisalem np.: założyliśmy 3 punkty osnowy pomiarowej techniką kinematyczną GNSS, w celu wyzaczenia współrzędnych wykonaliśmy po dwa niezależne pomiary oraz obliczylismy z nich śrenie arytmetyczne. Starczylo bez problemow
Za tę wiadomość podziękował(a): nat.ure

Dziennik praktyki zawodowej 2025/10/11 11:27 #25746

• demetria
  • demetria Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Cześć, czy mogłabym prosić o przesłanie kopii dziennika z zakresu 1 na email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. I jeśli ktoś mi może podpowiedzieć odnośnie tyczenia projektowanych sieci Tyczenie obiektów budowlanych – minimum 10 obiektów budowlanych, w tym 5 dotyczących sieci uzbrojenia podziemnego
co wpisywaliście , czy to chodzi o sieci projektowane które trafiają na narady koordynacyjne, czy np przyłącz do projektowanej studni na działce inwestora tez przyjdzie ( bez zgłoszenia) ?

Ostatnia edycja: przez demetria.
Czas generowania strony: 0.066 s.