admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:

TEMAT:

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/02 17:53 #23347

• mania96
  • mania96 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 11

W każdej odpowiedzi było odwołanie do § 13.3 Rozp w sprawie nadania uprawnień. Otrzymałam zwrot wszystkich złożonych dokumentów wraz z dziennikiem. Napisałam o zwrot kosztów i dostałam zwrot tego co zapłaciłam -190 zł za część wstępną postępowania kwalifikacyjnego.

Dostała zwrot tego co zapłaciła - 190zł. A zapłaciła za część wstępna i sprawdzająca. Więc odliczyli sobie za część wstępna i resztę oddali. Postępowanie się odbyło :)
Za tę wiadomość podziękował(a): MPB93

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/02 19:26 #23348

• Theo
  • Theo Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
No, tak... Minus, czy myślnik... 

I cała radość prysła... 
Wobec tego, postępowanie musiało zakończyć się DECYZJĄ.

Ja bym się trochę zdenerwował, gdybym sumiennie odbywał praktykę zawodową, skrupulatnie i zgodnie z przepisami ją dokumentował, uzyskawszy niezbędne podpisy - a nagle jakiś "gumiś" mi to wszystko odrzucił powołując się na bliżej nie określone "informacje" pozyskane przy swawolnym operowaniu moimi danymi osobowymi i rzekomo wynikające z dokumentów, których nie byłem autorem, nie miałem ŻADNEGO wpływu na ich treść, nie mam ŻADNEJ możliwości wyegzekwowania zamieszczenia w nich konkretnych zapisów, bo w ogóle nie byłem w tamtym postępowaniu stroną, a nawet nie mam prawa wglądu do tych dokumentów poza zgłoszeniem pracy, którego i tak nie mogę dokonać, bo przecież nie posiadam uprawnień.
A jeszcze chodzą po ludziach takie przypadki, jak chociażby głupia literówka...

Oj, BARDZO bym się zdenerwował... I zażądał szczegółowych wyjaśnień.
Dlatego tak dopytuję.

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/02 20:32 #23349

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 31

No, tak... Minus, czy myślnik... 

I cała radość prysła... 
Wobec tego, postępowanie musiało zakończyć się DECYZJĄ.

Ja bym się trochę zdenerwował, gdybym sumiennie odbywał praktykę zawodową, skrupulatnie i zgodnie z przepisami ją dokumentował, uzyskawszy niezbędne podpisy - a nagle jakiś "gumiś" mi to wszystko odrzucił powołując się na bliżej nie określone "informacje" pozyskane przy swawolnym operowaniu moimi danymi osobowymi i rzekomo wynikające z dokumentów, których nie byłem autorem, nie miałem ŻADNEGO wpływu na ich treść, nie mam ŻADNEJ możliwości wyegzekwowania zamieszczenia w nich konkretnych zapisów, bo w ogóle nie byłem w tamtym postępowaniu stroną, a nawet nie mam prawa wglądu do tych dokumentów poza zgłoszeniem pracy, którego i tak nie mogę dokonać, bo przecież nie posiadam uprawnień.
A jeszcze chodzą po ludziach takie przypadki, jak chociażby głupia literówka...

Oj, BARDZO bym się zdenerwował... I zażądał szczegółowych wyjaśnień.
Dlatego tak dopytuję.

Niedopuszczenie do egzaminu (między innymi z tego właśnie powodu) kończy się decyzją. Najpierw jest zawiadomienie na email, później pocztą przychodzi decyzja. To jest normalne postępowanie administracyjne.

Nie warto dyskutować z przepisami. Może nam się to nie podobać ale prawo tak stanowi 

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/02 20:52 #23350

• Theo
  • Theo Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Nie stanowi. Każdy prawnik Ci powie, że udowodnienie drugiej stronie, iż fakt na który się  powołuje z pewnością NIE ZAISTNIAŁ jest możliwe tylko w wyjątkowych przypadkach i nawet wtedy jest zadaniem wyjątkowo karkołomnym, natomiast co do zasady - w ogóle niemożliwym do przeprowadzenia.
A ciężar dowodu, że informacje podane w dzienniku nie odpowiadają prawdzie spoczywa tutaj na organie.

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/03 08:23 #23351

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Ale dalej nie rozumiesz:
Organy działają w granicach prawa (co wynika z konstytucji).
Są przepisy że masz być wpisany w sprawozdaniu jeżeli bierzesz udział w pracy nawet jako obserwator, praktykant - ktokolwiek. (§ 37 pkt 5 standardów). Jest to narzucone, nie jest to dowolnością.
Więc jeśli Cię w tym sprawozdaniu nie ma to o jakim udowadnianiu mowa? Jeśli nie ma Cię w sprawozdaniu to znaczy że udziału w pracach nie brałeś.

Tak jak mówię, nie podoba mi się taka wykładnia prawa, ale nie można zaprzeczyć, że daje to GUGIKowi dużo pole manewru w tej kwestii w dość łatwy sposób.

Za tę wiadomość podziękował(a): mania96

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/04 09:13 #23353

• Theo
  • Theo Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Jeśli nie ma mnie w sprawozdaniu, to znaczy jedynie tyle, że nie zostałem tam wpisany, być może przez omyłkę, literówkę itp. W oparciu o te przepisy można co najwyżej zarzucić kierownikowi nie ujęcie w sprawozdaniu wszystkich osób biorących udział w pracy, co - jak już wspominałem - jest okolicznością nie mającą żadnego znaczenia prawnego. A ponadto przepisy nie przewidują żadnej możliwości "sprostowania" treści operatu przyjętego do zasobu.

Wykonywanie przez kogoś pracy jest FAKTEM, natomiast zarzut nie wykonywania pracy jest jedynie TWIERDZENIEM co do faktów, a obowiązek udowodnienia twierdzeń spoczywa na stronie twierdzącej. Tak właśnie działa Państwo Prawa, a nie jak się to rozmaitym przemądrzałym osobnikom wydaje.

I zupełnie mnie nie obchodzi, z czym się zgadzasz, albo nie zgadzasz - zwracam uwagę na kwestie, które komuś mogą pomóc i będzie potrafił zrobić z nich użytek 

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/07 12:34 #23361

• aleksandra.baranowska116
  • aleksandra.baranowska116 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam, 
Mam pytanie, czy wiecie czy jest jakiś termin ważności uzupełnionego dziennika praktyki zawodowej?  W zależności od pierwszego wpisu roboty geodezyjnej, ostatniego wpisu czy też ogólnie? 
Dziękuje 

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/07 13:19 #23362

• ciacho23
  • ciacho23 Avatar
  • Z dala
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 17

„3. Praktyka zawodowa jest uznawana, jeżeli została rozpoczęta i zakończona w okresie 15 lat przed dniem złożenia wniosku.”

Za tę wiadomość podziękował(a): aleksandra.baranowska116

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/07 14:49 #23363

• czarna1707
  • czarna1707 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Witam,
dokonuję wpisów w dzienniku wydanym na podstawie rozporządzenia z 2014 roku. Gdzie wpisujecie daty rozpoczęcia i zakończenia prac? W wykazie prac lub opracowań geodezyjnych i kartograficznych wykonanych w ramach praktyki zawodowej? Jest tam kolumna nr 6 gdzie jest potwierdzenie wykonanych czynności, z datą, podpisem i nr uprawnien geodety uprawnionego, czy dopiero przy opisie ?

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/10 17:02 #23371

• prawiegeodeta
  • prawiegeodeta Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Cześć
Zwracam się z prośbą do Państwa. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w wypełnieniu dziennika praktyk dla zakresu 4. Mam czym go wypełnić ale chciałbym mieć pewność, że dobrze go wypełniam. Czy mogę liczyć na pomoc w postaci zdjęć lub skanów? Odwdzięczę się :) 

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/11 12:14 #23375

• jmyrta
  • jmyrta Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Dzień dobry, 
Czy do dziennika mogę wpisać prace, przyjęte do zasobu przed pobraniem przez mnie dziennika, w których brałam udział czy tylko te które wykonywałam już po jego pobraniu? Pobrałam dziennik już po dłuższym czasie pracy w geodezji i zastanawiam się czy mogę do niego wpisać "stare" prace. Dziękuję za odpowiedź!

Dziennik praktyki zawodowej 2024/09/12 06:44 #23379

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Można wpisać prace wykonane przed pobraniem dziennika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): jmyrta

Czas generowania strony: 0.185 s.