Dzień dobry,
jestem geodetą i piszę sobie różne rzeczy na własny użytek. Dwie z nich chciałbym pokazać komuś poza własnym biurkiem, więc udostępniłem je za darmo pod adresem:
terminusappterminusapp.pl
.
Obie działają w oknie przeglądarki, bez instalacji i bez zakładania konta.
1. Przeglądarka plików GML
Wskazujesz plik GML z danymi EGiB i otrzymujesz masz mapę z warstwami: działki, budynki, kontury użytków i klasyfikacyjne, punkty graniczne.
Po kliknięciu w obiekt widzisz jego dane opisowe — identyfikator, powierzchnię,
klasoużytki, funkcję budynku. Można wygenerować wypis działki w HTML i PDF, wydruk mapy z
legendą oraz wyeksportować rysunek do DXF R2010 z podziałem na warstwy.
2. Generator protokołów ustalenia przebiegu granic
Na podstawie wgranego pliku GML z danymi EGiB:
wybierasz działki przedmiotowe, wskazujesz pary odcinków granic będące przedmiotem protokołu i pobierasz edytowalny DOCX — w układzie 11 kolumn wzoru z załącznika nr 7.
Bezpośrednich sąsiadów znajduje sam; można wygenerować protokoły na trójmiedze,
Dane podmiotów i numery ksiąg wieczystych pobiera z pliku GML, a uczestnicy, sposób ustalenia, oświadczenia i
adnotacje zostają puste do wypełnienia podczas czynności.
Plik nie opuszcza Waszego komputera
To dla mnie najważniejszy punkt. Nie ma uploadu — plik jest odczytywany i przetwarzany w całości w przeglądarce, na Waszym urządzeniu. Aplikacje nie mają
serwera, do którego mogłyby cokolwiek odesłać, nie zapisują niczego w pamięci trwałej przeglądarki i nie zawierają skryptów analitycznych. Zamknięcie karty kasuje dane. Przy plikach, w których siedzą dane właścicieli i numery ksiąg wieczystych, uznałem to za warunek, a nie za funkcję.
O co proszę
GML wygląda inaczej w każdym powiecie, a oba narzędzia powstawały i były testowane na plikach z Małopolski. To jest teraz mój największy problem i nie
rozwiążę go sam. Jeśli Wasz plik się nie wczyta albo coś wyjdzie inaczej niż powinno — napiszcie, z jakiego powiatu jest plik i co poszło nie tak. Poprawiam po kolei i odpowiadam osobiście.
terminusapp.pl
Pozdrawiam
BB