michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 19:14 #2034

• Marcin.Geo
  • Marcin.Geo Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 15
Czy ktoś wie w jakim rozporządzeniu/ ustawie/instrukcji znajdę na jakiej wysokości mierzy się budynek?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez Marcin.Geo.

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 19:41 #2039

• AniAni
  • AniAni Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 24
Czy chodzi o to:

Rozp. w sprawie egib §63.
1a. Przez kontur budynku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, rozumie się linię zamkniętą wyznaczoną przez prostokątny rzut na
płaszczyznę poziomą linii przecięcia się zewnętrznych ścian budynku z powierzchnią terenu.
1b. W przypadku gdy z powierzchnią terenu przecina się ściana fundamentowa budynku lub gdy budynek albo jego część
posadowiona jest na filarach, konturem budynku lub częścią tego konturu jest odpowiednio linia wyznaczona przez prostokątny rzut
na płaszczyznę poziomą najniższych zewnętrznych krawędzi ścian kondygnacji budynku, które są oparte na tych ścianach
fundamentowych lub na filarach, a w przypadku gdy na filarach oparty jest dach budynku - zewnętrznych krawędzi dachu.
1c. W przypadku budynków posiadających tylko kondygnacje podziemne konturem budynku jest linia zamknięta wyznaczona przez
prostokątny rzut na płaszczyznę poziomą zewnętrznych krawędzi tego budynku.
1d. W przypadku gdy w budynku wielokondygnacyjnym prostokątne rzuty na płaszczyznę poziomą niektórych jego kondygnacji
nie pokrywają się z konturem budynku albo gdy sąsiadujące budynki połączone są łącznikami nadziemnymi lub podziemnymi, te
części kondygnacji budynku, które wystają poza kontur budynku lub stanowią jego część albo są łącznikami, wyróżnia się w bazie
danych ewidencyjnych za pomocą numerycznego opisu jako bloki budynku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marcin.Geo

Ostatnia edycja: przez AniAni.

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 19:47 #2040

• geod1
  • geod1 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
właśnie chciałem się na to powołać.
Moja interpretacja jest zatem taka, że na dowolnej wysokości ściany zewnętrznej( zakładając że budynek stoi pionowo).
Za tę wiadomość podziękował(a): Marcin.Geo

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 19:54 #2042

• Marcin.Geo
  • Marcin.Geo Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 15
Co jeżeli ocieplenie albo elewacja zaczyna się wyżej od powierzchni ziemi, , wtedy mierzymy zewnętrzny obrys tuż przy przyziemiu. Nie interesuje nas ocieplenie? tak?

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:01 #2043

• root
  • root Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • geo4you.waw.pl
  • Otrzymane podziękowania: 0
Tak, zgadza się mierzymy nie wliczając ocieplenia, które może zaburzać powierzchnię budynku i to znacznie w przypadku gdy tego ocieplenia mamy 6,8,10cm.
geo4you.waw.pl/ - Geodezja Inżynieryjna

Ostatnia edycja: przez root.

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:08 #2045

• geokamil
  • geokamil Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 18
Ja bym się bardziej zastanowił i spojrzał na budynek jak na bryłę, której zasadniczą częścią jest ta ocieplona ściana. Nie wiem czy dobrym byłoby sprowadzanie pomiaru do klinkieru na fundamencie. Pewnym jest, że co budynek to przypadek, do którego trzeba podejść indywidualnie.

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:19 #2047

• adzik7
  • adzik7 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 33
Ja bym się jeszcze zastanowiła czy tzw. "ocieplenie" nie jest czasem częścią składową ściany jako warstwa izolacyjna. Gdzieś kiedyś spotkałam się z taka interpretacją, ale akurat nie mogę jej teraz znaleźć..

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:26 #2049

• root
  • root Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • geo4you.waw.pl
  • Otrzymane podziękowania: 0
Rozumiem Twój punkt widzenia, też taki kiedyś miałem, dopóki nie zmienili mi go "doświadczeni" Geodeci...

Tłumaczę i objaśniam mój punkt widzenia,

przyziemie budynku, czyli jakieś 50 ~ 80cm od poziomu gruntu wyrasta prosto z fundamentów - ok - a wyżej gdyby ocieplenia nie było przedłużałoby się w ściane przez parter => 1 piętro => 2 piętro itd. (pomijam budynki które mają nawisy, zwisy i inne dziwne nadziemne obrysy),

więc jeśli patrząc w ten sposób ściany od góry do dołu są rzutem prostokątnym na powierzchnię ziemi, a to oznacza ni mniej ni więcej tyle że musimy pomierzyć litą ścianę, chyba że

budynek jest cały ocieplony wtedy ja zapytałbym szanownego gospodarza : "Panie a iiiiiiileee tego ocieplenia żeś Pan położył?"

i odjął podaną wartość lub podane wartości od ścian lub poszczególnych ścian.
geo4you.waw.pl/ - Geodezja Inżynieryjna

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:30 #2051

• geod1
  • geod1 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
polecam artykuł:
www.izolacje.com.pl/artykul/id1494,sciany-zewnetrzne-budynkow-w-swietle-nowych-wymagan-cieplnych

Jeśli wątek nazwałeś pomiar powykonawczy, najlepiej zajrzeć do projektu i zobaczyć, co projektant uznał za ścianę zewnętrzną i porównać pow. zabudowy z projektową i z pomiaru. Następnie porównać izolację zaprojektowaną i zastosowaną.

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:37 #2052

• adzik7
  • adzik7 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member

root napisał: Rozumiem Twój punkt widzenia, też taki kiedyś miałem, dopóki nie zmienili mi go "doświadczeni" Geodeci...
budynek jest cały ocieplony wtedy ja zapytałbym szanownego gospodarza : "Panie a iiiiiiileee tego ocieplenia żeś Pan położył?"
i odjął podaną wartość lub podane wartości od ścian lub poszczególnych ścian.

A jak przedstawiasz taki pomiar w dokumentacji/ośrodku? Zakładając, że budynek jest cały ocieplony to punkt, który powstaje po "odjęciu" ocieplenia jest punktem, który nie jest bezpośrednio dostępny do pomiaru...

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:42 #2053

• geokamil
  • geokamil Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Wyobraź sobie sytuację, że mierzysz przyłącze do budynku po termomodernizacji. Budynek (załóżmy) do EGiB trafił bez ocieplenia. Dl pomiaru kontrolnego narożników ścian, do której wchodzi przyłącz przekroczy 15 cm. I co robisz? Patrzysz, ile tego styropianu jest? Nie. Mierzysz po elewacji, dołączasz Część Ewidencyjną, aktualizujesz pole powierzchni zabudowy, otrzymujesz piękną, aktualną ( w zakresie porównania) mapę z inwentaryzacją.

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:47 #2054

• geokamil
  • geokamil Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 20:58 #2055

• geod1
  • geod1 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member

geokamil napisał:

geod1 napisał: polecam artykuł:
www.izolacje.com.pl/artykul/id1494,sciany-zewnetrzne-budynkow-w-swietle-nowych-wymagan-cieplnych

A w czym to ma pomóc?

Jest tam definicja ściany zewnętrznej ( na dole jest źródło). Zestawiając ją z rzutowaniem ściany na powierzchnię terenu wiadomo co mierzyć.
Pokrywa się to z tym co napisałeś powyżej, więc tobie pewnie niewiele to pomaga:)

PS. Odnoszę wrażenie, że wielu jest aktywnych ze względu na otrzymane dziś informacje o terminach egzaminu. Ale radzę ochłonąć i wrócić do wątku za jakiś czas. pzdr,

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/22 21:01 #2056

• Tusia884
  • Tusia884 Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
I jeszcze takie spostrzeżenie:
większość projektów budynków jakie widziałam, wykonanych w czasach "nowożytnych" mają wliczone już ocieplenie i tynk elewacyjny. Jeżeli przy inwentaryzacji pomierzysz przyziemie niedocieplone to czy napiszesz, że jest zgodny z projektem zagospodarowania działki podając odległość do granic większą o np 15cm i na mierze kontrolnej czołowej 30cm...?

Pomiar powykonawczy budynku 2016/02/24 08:02 #2063

• dyziojasiojohan
  • dyziojasiojohan Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
Ja też spotkałem się z opinią starszych geodetów że mierzymy przyziemie żadne ocieplenie czy coś ale to są osoby co pracują 30 lat w zawodzie, aktualnie powinniśmy zmierzyć ścianę z ociepleniem ponieważ odległość budynku do granicy mierzmy od zewnętrznego tynku (popatrzcie w projekty zagospodarowania działki w pozwoleniu) i w dzisiejszych czasach czasami nawet trafia się budynek o dociepleniu 25cm co moim zdaniem jest już bardzo ważne przy inwentaryzacji budynku jak i przy tyczeniu nie możemy zapominać o dociepleniu żeby później nie okazała się że nie ma 4m odległości... A z tego co dzwoniłem do nadzoru budowlanego oni mierzą zewnętrzne ściany razem z dociepleniem...

• Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.068 s.