michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT:

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 18:58 #26756

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Z dala
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 45
Ok, dzieki, przekonalas mnie. Tak to trzeba czytac, bo dlaczego obiekt nazywa 'blok-nawis'. Ma to sens, bo dlaczego mialoby sie nawisu nie wykazywac w ewidencji, jak w praktyce zawsze nawis sie w bazie rysuje i laczy z budynkiem jako obiekt zwiazany. Dzieki za wytlumaczenie.
Takze przepraszam kolege ktory zaczal ten jakze intrygujacy temat za moja poprzednia sugestie;)

Ale w takim razie nie zostawiajmy kolegi bez odpowiedzi na jego pytanie z poczatku, co z tym nawisem???
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysztof_B

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/10 07:52 #26769

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 81
Nawisy budynków, „podparte” filarami/podporami, powinny tworzyć bloki budynków (poza konturem budynku).
Fakt istnienia filarów/podpór wykazywany jest w bazie danych EGiB odrębnym symbolem kartograficznym (elementy związane z budynkami), nie powinien wpływać na stan bazy EGiB w aspekcie konturu budynku (interpretacja takiego schematu wynika z §19 rozp. w sprawie EGiB).
Zatem kontur budynku - zawsze - należy wykazać zgodnie z „przyziemiem” a nawis - zawsze - jako blok budynku poza konturem budynku.
Należy więc przyjąć założenie, że jeżeli nawis podparty jest na filarach/podporach – pomimo wykazania go poza konturem budynku jako blok budynku - należy wliczyć go do powierzchni zabudowy. Jeżeli nie ma podpór, nawisu nie wykazujemy w EGiB, a powierzchnie liczymy na podstawie rzutu na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku.
Wynika to wprost z brzmienia § 18 ust. 2 rozp. w sprawie EGiB:
Pole powierzchni zabudowy oblicza się na podstawie prostokątnego rzutu na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku, a w budynkach posadowionych na filarach na podstawie rzutu zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji opartej na tych filarach.

Reasumując - w opisanym przypadku nie ma mowy o filarach/podporach (piętro nad nawisem opiera się na bocznych ścianach konstrukcyjnych). Zatem wg mnie takiego nawisu nie wykazujemy w EGiB, a powierzchnie liczymy a podstawie prostokątnego rzutu na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku.
Za tę wiadomość podziękował(a): jordekap

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/10 08:42 #26770

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Z dala
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 45

Pole powierzchni zabudowy oblicza się na podstawie prostokątnego rzutu na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku, a w budynkach posadowionych na filarach na podstawie rzutu zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji opartej na tych filarach.

Reasumując - w opisanym przypadku nie ma mowy o filarach/podporach (piętro nad nawisem opiera się na bocznych ścianach konstrukcyjnych). Zatem wg mnie takiego nawisu nie wykazujemy w EGiB, a powierzchnie liczymy a podstawie prostokątnego rzutu na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku.

czy jesteśmy pewni że wchodzi tutaj w gre częśc budynku posadowiona na podporach? nie powinno być wtedy zapisane 'a w budynkach LUB ICH CZESCIACH posadowionych na filarach...'

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/10 09:07 #26771

• demetria
  • demetria Avatar
  • Z dala
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 36
Na logikę jak dla mnie jeśli jbudynek jest wykazaywany w egib to w każdym przypadku posiadania przez taki budynek nawisu wykazuję go w egib. Ta interpretacja z filarami nie jest podparta przepisem
... W tym przypadku autor powinien zmierzyć przyziemie i tak wykazać obrys a nawis pokazać mniej więcej jak na grafice w zał.( z nawisem i z wyłączoną warstwą)
Załączniki:

Ostatnia edycja: przez demetria.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/10 10:13 #26772

• Krzysztof_B
  • Krzysztof_B Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Według mnie w moim przypadku nawis ma bezpośredni kontakt z gruntem ( nie to co przykład kolegi wyżej ) i powinien być uwzględniony w konturze budynku. Ściana parteru = naziemny element konstrukcyjny mający kontakt z gruntem -> ściana piętra oparta na niej = ten sam pion konstrukcyjny. Ściany te przenoszą obciążenia do fundamentu. Fundament jest wylany w prostokącie. Jest ciągłość konstrukcyjna do gruntu. Wysunięta kondygnacja nadziemna nad wejściem oparta jest na ścianach dolnej kondygnacji. Nie będę się spierał, bo każde starostwo ma swoją interpretację. Po prostu zaciekawił mnie ten temat :)

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/10 10:51 #26773

• leniwka
  • leniwka Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 11
Dokładnie tak jak podaje MBP93 - w paragrafie 18 jest wprost mowa o filarach, czyli jeżeli nawis opiera się na filarach, to jego powierzchnia zostaje wliczona do powierzchni zabudowy.
Jeżeli nawis oparty jest na sąsiednich ścianach, jego powierzchnia nie wlicza się do powierzchni zabudowy, ściana to nie filar.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/10 12:01 #26774

• Krzysztof_B
  • Krzysztof_B Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Po wszystkich analizach również jestem skłonny dojść do wniosku, że faktycznie według znowelizowanego prawa nawis bez filarów nie wlicza się do powierzchni zabudowy. Jednakże nie daje mi to spokoju, iż można zrobić sobie taki "nawis" i nie jest on wliczany do powierzchni budynku ( według EGiB ). Prawo jest prawem i faktycznie nie ma zapisu, które pozwalałoby na obliczenie powierzchni inaczej. Dziękuję za rozwianie wątpliwości i temat chyba można uznać za zamknięty :)

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/26 09:00 #27028

• jordekap
  • jordekap Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 33

Zatem kontur budynku - zawsze - należy wykazać zgodnie z „przyziemiem” a nawis - zawsze - jako blok budynku poza konturem budynku.

Zgadzam się z całą Twoją odpowiedzią i uważam to za rozsądną interpretacje ale biorąc pod uwagę par.18. 1. 2)

§ 18. 1. Danymi ewidencyjnymi dotyczącymi budynku są:
2) numeryczny opis konturu budynku określony zgodnie z zasadami przewidzianymi dla wyznaczenia powierzchni zabudowy
budynku;

To skoro nawis na filarze jest brany do powierzchni to w takim przypadku kontur budynku też musi go zawierać. Co finalnie daje kontur budynku z nawisem "wewnątrz" tegoż budynku.
Dla mnie jest to głupie rozwiązanie i to co mówiłeś z przedstawieniem konturu budynku po jego przyziemiu a objechanie blokiem budynku obszaru, z którego liczona jest powierzchnia jest o niebo lepsza bo potem ludzie nie mają problemu w nadzorze gdzie muszą tłumaczyć dlaczego budynek na mapie z inw. wygląda inaczej niż na PZT. Niemniej jednak w moim ośrodku taka jest interpretacja. (od jakichś 2 tygodni)

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/26 09:26 #27029

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 81

Zgadzam się z całą Twoją odpowiedzią i uważam to za rozsądną interpretacje ale biorąc pod uwagę par.18. 1. 2)

§ 18. 1. Danymi ewidencyjnymi dotyczącymi budynku są:
2) numeryczny opis konturu budynku określony zgodnie z zasadami przewidzianymi dla wyznaczenia powierzchni zabudowy
budynku;

To skoro nawis na filarze jest brany do powierzchni to w takim przypadku kontur budynku też musi go zawierać. Co finalnie daje kontur budynku z nawisem "wewnątrz" tegoż budynku.
Dla mnie jest to głupie rozwiązanie i to co mówiłeś z przedstawieniem konturu budynku po jego przyziemiu a objechanie blokiem budynku obszaru, z którego liczona jest powierzchnia jest o niebo lepsza bo potem ludzie nie mają problemu w nadzorze gdzie muszą tłumaczyć dlaczego budynek na mapie z inw. wygląda inaczej niż na PZT. Niemniej jednak w moim ośrodku taka jest interpretacja. (od jakichś 2 tygodni)

No nie, nawis jeśli jest na filarze liczymy go do powierzchni zabudowy, ale wykazujemy poza konturem.
Wówczas powierzchnia zabudowy jest inna niż powierzchnia wynikająca wprost z konturu budynku.
To wynika wprost z przepisów.

Pola powierzchni zabudowy budynków przewidzianych do ujawnienia w ewidencji gruntów i budynków oblicza się na podstawie numerycznego opisu konturu tych budynków i podaje się w metrach kwadratowych z precyzją zapisu do 1 m2.

- § 41 ust. 3 standardów.

Pole powierzchni zabudowy oblicza się na podstawie prostokątnego rzutu na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku, a w budynkach posadowionych na filarach na podstawie rzutu zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji opartej na tych filarach. - § 18 ust. 2 rozp. EGiB.

Biorąc pod uwagę, że nawis na filarze to blok budynku (wykazywany poza konturem budynku) logiczne jest że obliczona powierzchnia zabudowy takiego budynku nie będzie równa powierzchni wynikającej wprost z konturu wykazanego w EGiB.
Dla mnie sytuacja jest dość jasna, oczywiście zgadzam się że trudna do zrozumienia przez osoby dla przykładu w nadzorze. Ale cóż... naszym przepisom daleko do logiki niekiedy :)

Ostatnia edycja: przez MPB93.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/26 10:11 #27031

• Franek
  • Franek Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 21
Dobra. Czyli powierzchnie do egib liczymy tak jak w załączniku? A nawis idzie za budynkiem czyli jak jest budynek w egib to i jego nawis jest w egib niezależnie czy na filarze czy bez?
A jeżeli jest filar ale budynek parterowy to rysujecie obrys przyziemia i taki wolnostojący słup czy tego słupa nie rysujecie? Spotkałem się z interpretacją że nie powinno tego słupa być ale jakoś do mnie to nie przemawia.
Załączniki:

Ostatnia edycja: przez Franek.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/26 11:31 #27036

• Global
  • Global Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
a jeśli zadać takie pytanie:
jak policzyć powierzchnię zabudowy krzywej wieży w Pizie ? :)

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/26 11:54 #27037

• piecho23
  • piecho23 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 9
Chodzi o taki przypadek? Jeżeli tak, poniżej zamieszczam cytat bardzo uznanego Pana Profesora.

"Ja osobiście wolę wykazywac podparte nawisy w powierzchni zabudowy i uwzględniac je w konturze budynku. Niemniej rozumiem zdanie odrebne niektórych podchodzace do przepisu literalnie i zakładające że musi byc w takim przypadku caly budynek na podporach."
Załączniki:

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/26 12:58 #27038

• Franek
  • Franek Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Niby rozumiem że czytając to wprost można wyciągnąć wniosek że cały budynek musi być na filarach, tylko ile jest takich przypadków? Ustawodawca zrobiłby taki zapis specjalnie dla nich?
Dobrze że nadciągają zmiany Pgik i już wszystko będzie proste ;)

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/26 13:44 #27041

• demetria
  • demetria Avatar
  • Z dala
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 36
Chyba właśnie obejrzałeś Brifing GGK. Nasuwają się po nim jakieś pomysły na pytania na najbliższą sesję?

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/26 13:52 #27042

• Franek
  • Franek Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Jeszcze nie oglądałem. Obejrzę w ramach przerwy od geodezji :) Wiem że miało być o UD60 wiec atmosfera gorąca gwarantowana. Z pomysłów tematów aktualnych to tak uwolnienie RCN mi chodzi po głowie tylko czy to się nadaje na pytanie?

• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Czas generowania strony: 0.066 s.