michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT:

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 12:31 #26735

• Krzysztof_B
  • Krzysztof_B Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam,
Dostałem negatywną weryfikację operatu. Proszę o pomoc, gdyż uważam za błędne twierdzenie, iż w moim przypadku nawis nie wlicza się w powierzchnię zabudowy. Inwentaryzowany jest budynek o dwóch kondygnacjach. Posiada wejście „cofnięte” w głąb budynku, a piętro nad nim opiera się na bocznych ścianach konstrukcyjnych. Skoro są tam ściany (nawet boczne), to wyznaczam linię zabudowy po ich zewnętrznej krawędzi. Przestrzeń wejścia staje się częścią obrysu parteru. Powołałem się na Rozporządzenie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 27 lipca 2021 r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków (Dz.U. 2021 poz. 1390 ze zm.) to powiedzieli, że jest nieaktualne i nie obowiązuje.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 12:41 #26736

• Zielona
  • Zielona Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Skupiłabym się na wyjaśnieniu co to jest powierzchnia zabudowy budynku + podstawa prawna.
A Twoje przywołane rozporządzenie ma nowy tekst jednolity: Dz.U.2024.219 t.j. ze zm.

Ostatnia edycja: przez Zielona.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 12:41 #26737

• manth0r
  • manth0r Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 23
A w PZT jak policzone z ciekawości?

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 12:44 #26738

• Krzysztof_B
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Czyli mam rację czy nie mam racji? Bo już zgłupiałem. Tłumaczą, iż "Nawis nieoparty na podporze nie
jest wliczany do powierzchni zabudowy budynku." Naruszony przepis prawa " § 34. ust. 1 w powiązaniu z § 18. ust. 1 pkt 6. Rozporządzenia Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 27.07.2021 w sprawie ewidencji gruntów i budynków (Dz.U. 2024 poz. 219)"

Ostatnia edycja: przez Krzysztof_B.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 13:01 #26739

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Z dala
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 45
problemem jest par 19 rozp egib.
§ 19. W bazie danych ewidencyjnych oprócz konturu budynku ujawnia się bloki budynków oraz obiekty budowlane trwale związane z budynkiem, takie jak: taras, weranda, wiatrołap, schody, podpora, rampa, wjazd do podziemia, podjazd dla osób niepełnosprawnych.
nawisu nie wykazuje sie w egib. a sprobuj przerobic operat zeby nawisu nie wliczac do powierzchni ale jednoczesnie nie wykazac go na egib tylko go wykazac na bdot razem z pozostalym zagospodarowaniem - OTBA. i co ci powiedza.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 13:35 #26740

• Zielona
  • Zielona Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
A pokaż jak zrobiłeś to na mapie.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 13:47 #26741

• Krzysztof_B
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Wiem, że nie ma problemu naprawić usterkę i zmienić powierzchnię zabudowy. Po prostu chciałbym wiedzieć kto ma rację, bo sytuacja wydaje mi się, że powinna być zero jedynkowa. Jestem na etapie zdawania uprawnień i geodeta uprawniony też jest tego samego zdania co ja. A tak przy okazji skoro tekst Rozporządzenia został ujednolicony to oznacza, że już nie obowiązuje poprzedni? Bo wydaje mi się, że jeżeli dany paragraf nie został uchylony w nowym akcie to obowiązuje tak? Nie muszę się uczyć Dz.U. 2021 poz. 1390 ze zm. ? Tylko i wyłącznie Dz.U. 2024 poz. 219? Bo tak mi zasugerowano podczas kontroli operatu.
Załączniki:

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 14:14 #26742

• przemek1
  • przemek1 Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 79
§ 18 Rozporządzenia EGiB
2. Pole powierzchni zabudowy oblicza się na podstawie prostokątnego rzutu na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku, a w budynkach posadowionych na filarach na podstawie rzutu zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji opartej na tych filarach.

Nawis można wliczyć do powierzchni zabudowy jeśli jest posadowiony na filarach.

Ostatnia edycja: przez przemek1.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 14:45 #26744

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Z dala
  • Premium Member
  • Premium Member

a w budynkach posadowionych na filarach

no własnie - czy cześć budynku moze podchodzic pod tą definicję? wydaje mi się ze nie - tylko jezeli caly budynek stoi na filarach
tym bardziej ze nawisu teoretycznie nie wykazuje sie egib

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 17:05 #26747

• demetria
  • demetria Avatar
  • Z dala
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 36
Nawis jest blokiem budynku zgodnie z rozp w sprawie bdot i mapy zasadniczej - patrz na załącznik z symbolami egib.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 17:16 #26748

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Z dala
  • Premium Member
  • Premium Member
hmm...
to w takim razie to co jest zapisane w rozporzadzeniu 'bloki budynków oraz obiekty budowlane trwale związane z budynkiem, takie jak:' to jest że tak powiem zbiór otwarty?
byłam przekonana że to jest po prostu wymienione te co sie wykazuje.
chyba nawet takie pytanie w testach jest - jakich elementow nie wykazuje sie ewidencji, i tam był 'nawis' jako poprawna..
jeśli sie myle to prosze poprawcie mnie, bo ja też zaczynam głupieć...

wogóle zaczynam skłaniać sie w kierunku takim że ta 'powierzchnia zabudowy' o której my tutaj mowimy to sa dwie różne powierzchnie zabudowy. inna będzie powierzchnia zabudowy w PB, bo projektanci liczą wg polskich norm, a inna bedzie 'powierzchnia zabudowy' na potrzebe ewidencji liczona wg rozp w spr. egib - tutaj chyba wogole nie powinno być mowy o żadnych nawisach, czy są podpory czy nie - taki nawis to nie jest przecież nigdy częścią 'kondygnacji przyziemnej'

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 17:24 #26749

• Global
  • Global Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
§ 18 Rozporządzenia EGiB
2. Pole powierzchni zabudowy oblicza się na podstawie prostokątnego rzutu na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku, a w budynkach posadowionych na filarach na podstawie rzutu zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji opartej na tych filarach.

ale tu jest chyba sprawa prosta.
jest podpora na której podpiera się nawis - doliczamy nawis do powierzchni zabudowy.
nie ma podpory - nawis "wisi" w powietrzu więc nie doliczamy

powierzchnia zabudowy PB nie równa się powierzchni zabudowy PGiK
Załączniki:

Ostatnia edycja: przez Global.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 17:42 #26750

• demetria
  • demetria Avatar
  • Z dala
  • Elite Member
  • Elite Member

hmm...
to w takim razie to co jest zapisane w rozporzadzeniu 'bloki budynków oraz obiekty budowlane trwale związane z budynkiem, takie jak:' to jest że tak powiem zbiór otwarty?
byłam przekonana że to jest po prostu wymienione te co sie wykazuje.
chyba nawet takie pytanie w testach jest - jakich elementow nie wykazuje sie ewidencji, i tam był 'nawis' jako poprawna..
jeśli sie myle to prosze poprawcie mnie, bo ja też zaczynam głupieć...
wogóle zaczynam skłaniać sie w kierunku takim że ta 'powierzchnia zabudowy' o której my tutaj mowimy to sa dwie różne powierzchnie zabudowy. inna będzie powierzchnia zabudowy w PB, bo projektanci liczą wg polskich norm, a inna bedzie 'powierzchnia zabudowy' na potrzebe ewidencji liczona wg rozp w spr. egib - tutaj chyba wogole nie powinno być mowy o żadnych nawisach, czy są podpory czy nie - taki nawis to nie jest przecież nigdy częścią 'kondygnacji przyziemnej'
Dokładnie jest to w teście i nawisu wg testów nie wykazujemy. Ale ja uważam, że testy są konstruowane - szukaj odpowiedzi literalnej w rozporządzeniu podstawowym. Natomiast analizując ostatnio pytanie z gankiem - przy okazji przyjrzałam się gankowi w rozp. w sprawie bdot i mapy zasadniczej i wpadł mi w oko ów nawis... zwany blokiem w części egib. Nie tylko nawis zresztą bo i łącznik (chyba też jest w testach).
Za tę wiadomość podziękował(a): chimorinmemo

Ostatnia edycja: przez demetria.

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 17:51 #26751

• chimorinmemo
  • chimorinmemo Avatar
  • Z dala
  • Premium Member
  • Premium Member
dobra - czy ja w takim razie dobrze cie rozumiem:
ujawnia się bloki budynków -> i teraz idziemy do rozp w spr bdot, w te ostatnie tabelki i czytamy nazwy obiektow: blok-kondygnacja podziemna, blok-kondygnacja podziemna, blok-lacznik, blok-nawis, blok-przejazd przez budynek, inny rodziaj bloku .
i to jest tak jakby pierwsza czesc, a potem mamy:
oraz obiekty budowlane trwale związane z budynkiem, takie jak: taras, weranda, wiatrołap, schody, podpora, rampa, wjazd do podziemia, podjazd dla osób niepełnosprawnych. -> i tutaj idziemy do rozp w spr bdot i teraz dopiero zauwazylam ze obe w tym rozp sa dokladnie tak samo wymienione jak w rozp egib: taras, weranda, wiatrołap, schody, podpora, rampa, wjazd do podziemia, podjazd dla osób niepełnosprawnych
i to jest odpowiedz na druga czesc pytania
czy tak?
bo jezeli tak, to zniszczylas mi caly swiatopoglad ;)
btw - to kuzwa czemu gugik wymysla pytanie i tym bardziej podaje w nim wszystkie bledne odpowiedzi a polowe uznaje za prawidlowe...
jestem zalamana...

Nawis a powierzchnia zabudowy 2026/02/09 17:59 #26753

• demetria
  • demetria Avatar
  • Z dala
  • Elite Member
  • Elite Member
Tak, dokładnie moim zdaniem należałoby to czytać. W dodatku powiem, że kiedyś zajmowałam się analizą błędów w plikach GML - egib i tam już wychodziły błędy związane z odpowiedni atrybutami - brakowało m.in. tych nawisów. Dlatego teraz klepiąc testy doszłam do wniosku, że widocznie wywalili to razem z innymi "rzeczami" które wywalają i przywracają w egib. No ale jak widać ktoś kto robi te testy w GUGiK sam jest cienki ;) Bo właśnie sięgnęłam do specyfikacji modelu pojęciowego danych ewidencji gruntów i budynków... a tam proszę bardzo są te nieszczęsne nawisy które pamiętałam z walidacji GML.
Pytanie czy klucz odpowiedzi w naszych testach jest pewny?
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): chimorinmemo

Ostatnia edycja: przez demetria.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Czas generowania strony: 0.076 s.