|
Witamy,
Gość |
|
Jedna ze stron w czynnościach wznowienia znaków i wyznaczenia punktów granicznych nie odebrała zawiadomienia w terminie albo mamy do czynienia z usprawiedliwionym niestawiennictwem strony. Przeprowadzamy w pierwotnym terminie czynności wznowienia znaków i wyznaczenia punktów granicznych dla skutecznie zawiadomionych stron, natomiast dla strony, która nie odebrała w terminie zawiadomienia wyznaczamy nowy termin? Czy dla wszystkich stron wyznaczamy nowy termin i ponownie zawiadamiamy wszystkie zainteresowane strony? Czynności wznowienia znaków i wyznaczenia punktów granicznych mają charakter odtworzeniowy, czyli materialno-techniczny - inaczej niż w przypadku ustalenia przebiegu granic. W teorii, nie musi być ustalony jeden, wspólny termin dla wszystkich. Interesuje mnie jak Państwo praktykujecie bądź jakie jest podejście PODGiK-ów do tematu? |
| Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |
| Nie spotkałam się z tego typu przypadkiem, więc ciężko mi odpowiedzieć jak podchodzą do tego w urzędach (chociaż mam przeczucie że różnie...). Moim zdaniem można spokojnie przeprowadzić czynności w pierwotnym terminie, a dla tej jednej osoby (np z usprawiedliwionym niestawiennictwem) wyznaczyłabym nowy termin. Nie widzę przeszkód do zastosowania tego typu podejścia, dokładnie tak jak zostało napisane - jest to zadanie czysto techniczne bo wyznaczamy punkty uprzednio ujawnione w egib, które mają jednoznacznie określone położenie w wyniku jakichś czynności uprzednich (typu ustalenie granic). Nie ma tu mowy o jakimś wspólnym oświadczeniu stron tak jak w przypadku ustalenia granic, więc uważam że nic nie stoi na przeszkodzie. |
| Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |