Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Zmiana klasoużytku gruntu po rozdzieleniu 2025/05/06 23:33 #25078

• maximus
  • maximus Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam
Geodeta miał dokonać podziału działki (klasa i użytek Tp), jednak po wydzieleniu zmienił klasę i użytek jednej z nich na B, podczas gdy drugą pozostawił niezmienioną i jest nadal jako Tp. Jaki to ma wpływ w przyszłości? Co to oznacza i czy mogą być z tego jakieś konsekwencje? Nie orientuję się w ogóle temacie i nie wiem czy się z tym zgodzić. Nie ma wyjaśnienia dlaczego dokonano zmiany klasy i użytku. Wydzielona część, której zmieniono klasę na B to część, której dotyczy służebność drogi koniecznej (przechodu i przejazdu). 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Zmiana klasoużytku gruntu po rozdzieleniu 2025/05/10 23:41 #25097

• Duuuszek
  • Duuuszek Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
Witam, przede wszystkim geodeta nie zmienia klasy gruntu tylko klasyfikator gleb. Geodeta może jedynie zmienić użytek jeżeli jest do tego podstawa. Zamieszczony opis jest dość zawiły i ja osobiście na jego podstawie nie jestem w stanie wywnioskować o co dokładnie chodzi. Może jakiś szkic do tego? 

Zmiana klasoużytku gruntu po rozdzieleniu 2025/05/12 10:28 #25104

• pawel2929
  • pawel2929 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 9
Jak na działce przed podziałem było Tp to nie było tam już konturu klasyfikacyjnego. Jest możliwość, że nastąpiła zmiana MPZP i działka pierwotnie przewidziana pod poszerzenie pasa drogowego jako Tp teraz częściowo zmieniła swoje przeznaczenie. Ktoś mógł użytkować część działki na podstawie umowy dzierżawy z zarządcą drogi. Użytek jest określany na podstawie faktycznego użytkowania zgodnie z załącznikiem do rozp w sprawie EGiB.     

Ostatnia edycja: przez pawel2929.
  • Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.181 s.