michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Czy geodeta ma obowiązek zmiany użytku w zakresie opracowania ale nie na działce 2025/03/29 15:01 #24784

• Gość2851
  • Gość2851 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Czy geodeta ma obowiązek zmiany użytku w zakresie opracowania ale nie na działce przedmiotowej???

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez *geometra*.

Czy geodeta ma obowiązek zmiany użytku w zakresie opracowania ale nie na działce 2025/04/02 21:32 #24834

• dzominika
  • dzominika Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Geodeta nie ma obowiązku zmiany użytku na działce przedmiotowej przy opracowaniu do celów prawnych, tym bardziej na działce sąsiedniej.

Czy geodeta ma obowiązek zmiany użytku w zakresie opracowania ale nie na działce 2025/04/05 17:36 #24856

• BAMBIT
  • BAMBIT Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 16
Ojojoj dzominika - odważna odpowiedź.

Ostatnia edycja: przez BAMBIT.

Czy geodeta ma obowiązek zmiany użytku w zakresie opracowania ale nie na działce 2025/04/05 17:38 #24857

• BAMBIT
  • BAMBIT Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 16
Wszystko zostało omówione w numerze 11/2024 i 12/2024 przeglądu geodezyjnego. Jest tam cała interpretacja GUGIK z podaniem wszystkich przepisów.

Czy geodeta ma obowiązek zmiany użytku w zakresie opracowania ale nie na działce 2025/04/06 12:15 #24864

• *geometra*
  • *geometra* Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 436
Głównie chodzi o § 36 pkt. 9 rozporządzenia w sprawie standardów:
Operat techniczny zawiera:
...
9) dokumentację niezbędną do aktualizacji ewidencji gruntów i budynków, jeżeli kierownik zgłoszonych prac geodezyjnych stwierdzi zmiany w tym zakresie podczas ich wykonywania.

Jeżeli chodzi o sporządzanie mapy do celów projektowych to przywołano § 8:
Podczas wykonywania geodezyjnych pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych, których celem jest sporządzenie mapy do celów projektowych, należy porównać treść mapy zasadniczej udostępnionej z zasobu lub mapy, o której mowa w art. 4 bazy danych i opracowania kartograficzne ust. 2 ustawy, ze stanem faktycznym w terenie, a wyniki przedstawić na mapie porównania z terenem ze wskazaniem na niej kolorem czerwonym elementów do usunięcia oraz elementów do pomiaru.

Jeżeli w trakcie takiego porównania została ujawniona zmiana w zakresie użytków gruntowych, geodeta powinien załączyć do operatu stosowną dokumentację.
Za tę wiadomość podziękował(a): matiazz

Czy geodeta ma obowiązek zmiany użytku w zakresie opracowania ale nie na działce 2025/04/09 19:12 #24880

• qoob
  • qoob Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Z mojego ogródka. Całkiem niedawno robiąc MDCP zmieniałem użytek osobnej działki dojazdowej na "dr" (po świeżym podziale). Tą drogą "rozciąłem" użytek "S" na dwie części (przebiegał przez drogę wąskim pasem w jej środkowym fragmencie). Obie części znajdowały się na działkach sąsiadów, nieobjętych opracowaniem. PODGiK zwrócił mi operat i zobligował mnie do zmiany jednego z nowo powstałych użytków "S" u sąsiada na "R" ponieważ jego obszar był <0,1000 ha.

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.059 s.