Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Ścian oporowa kiedy linia a kiedy poligon? 2026/05/07 08:54 #27947

• Dezis
  • Dezis Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
Witam wszystkich
Nurtuję mnie zagadnienie prezentacja graficzna ściany oporowej.
Kiedyś było że do szerokości 0,50 m przedstawiamy linią powyżej tej wartości prezentacja graficzna to powierzchnia a aktualnie jak jest?
W rozporządzeniu do mapy zasadniczej jest tylko wzmianka dla linia, poligon 0,75m czy to ma zastosowanie do ścian oporowych?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ścian oporowa kiedy linia a kiedy poligon? 2026/05/07 21:27 #27952

• Dezis
  • Dezis Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 6
Postanowiłem sam odpowiedzieć na swoje pytanie :P i doszedłem do wniosku że geodeta sam decyduje o geometrii obiektu. To jaką forma prezentacji graficznej wybierze zależy od sytuacji czy np. ścian znajduje się przy granicy działki to lepiej zastosować powierzchnie a tam gdzie nie ma to znaczenia może być linia.

Ścian oporowa kiedy linia a kiedy poligon? 2026/05/08 11:12 #27953

• geometra
  • geometra Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 593
Zapis o 0,75 m dotyczy sytuacji, gdy dla danego obiektu dopuszczono reprezentację punkt albo poligon. Wtedy reprezentację punktową stosuje się, gdy średnica albo wymiary obiektu są mniejsze lub równe 0,75 m, a dla większych obiektów stosuje się poligon . To nie jest przepis bezpośrednio odnoszący się do ściany oporowej, bo ściana oporowa ma geometrię linia albo poligon, a nie punkt albo poligon.
0,75 m nie jest progiem dla ściany oporowej. Dla ściany oporowej dopuszczono linię albo poligon, bez podania konkretnej granicznej szerokości.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dezis, Damian30008, penmac

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.035 s.