Witamy,
Gość |
|
Bardzo proszę o doradzenie osoby które już wypełniały dziennik i miały zweryfikowany przez GUGIK - 1. Rozgraniczenia 2 muszą być zgadza się? 2. Wznawianie lub wyznaczanie minimum 8 prac - Czy można pod to podpiąć granic wyznaczane lub wznawiane w ramach np. podziału ? Czy musi to być stricte praca zgłoszona jako wznawianie lub wyznaczanie ? 3. prace geodezyjne związane z ewidencją gruntów i budynków – prace geodezyjne o różnym charakterze na obszarze minimum 1 obiektu, na którym przeprowadzano modernizację ewidencji gruntów i budynków w trybie art. 24a ustawy z dnia 17 maja 1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2020 r. poz. 276, 284, 782 i 1086), lub na obszarze minimum 1 obiektu objętego postępowaniem scaleniowym lub prace związane z ustalaniem granic działek ewidencyjnych – minimum 5 prac geodezyjnych obejmujących łącznie 20 działek ewidencyjnych; - to mi ktoś rozjaśni co można tu podpiąć? i ze scaleniem i z modernizacją będzie problem. Do tego az 5 takich prac ? Czy 5 ustalen granic wystarczy ? I pytanie czy ustalenia w ramach mdcp lub podziałów wchodzą w rachubę? |
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |
|
1. Tak. 2. Nie wiem jak traktuje to komisja. W swoim dzienniku przyjąłem zasadę nie dublowania prac. To znaczy, że jeśli wykazywałem pracę z danego zgłoszenia jako podział to nie liczyłem jej np. do ustalenia granic pomimo, że w ramach pracy ustalenie było wykonywane. 3. W moim przypadku wpisałem prace związane z ustalaniem przebiegu granic (indywidualne zlecienia). Prac było więcej niż 5 z tego względu, że muszą one dotyczyć minimum 20 działek ewidencyjnych. Przyjąłem zasadę, że liczyłem tylko działki, które były przedmiotem zlecenia, a sąsiednich już nie (tzn. jeśli przedmiotem pracy było ustalenie działki nr 1 i graniczyła ona z czterema innymi to do wymogu ustalenia 20 działek ewidencyjnych liczyłem tylko dz. nr 1). Wśród prac, które wisałem, były ustalenia przebiegu granic wykonywane w ramach mapy do celów projektowych i nie było z tym problemu. |
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |
|
Ostatnio zadałem podobne pytania do GUGiK. Jak zwykle do wszystkich wyjaśnień gwiazdka, że to komisja ocenia
, no ale jak zwykle też dali kilka cennych wskazówek: ad. 1 Nie pytałem, ale chyba jest na tyle jednoznacznie, że nie ma co kombinować. ad. 2 Taką odp. dostałem: Praca, w której jednocześnie wykonano np. podział, ustalenie granic, wznawianie punktów granicznych, wyznaczanie punktów granicznych może zostać zaliczona do więcej niż jednej pozycji z wykazu wymaganych prac geodezyjnych zawartych w załączniku nr 2 do rozporządzenia w sprawie uprawnień zawodowych w dziedzinie geodezji i kartografii na zakres 2. W celu przejrzystego prowadzenia dziennika praktyki wskazanym jest aby dany rodzaj pracy wpisać w odrębnej pozycji dziennika, nawet jeśli praca ta wykonywana była w ramach jednego operatu technicznego. Taki sposób prowadzenia dziennika praktyki (każda praca pomimo tego samego identyfikatora rozpisana osobno), nie będzie budzić wątpliwości komisji kwalifikacyjnej podczas badania treści dziennika. Analogicznie do pkt 2, jeśli w ramach wykonania mapy do celów projektowych wykonano ustalenie przebiegu granic działek ewidencyjnych, to taka praca może być zaliczona do punktu 4 załącznika nr 2, na zakres 2. Jednakże praca ta musi być wykonywana pod nadzorem geodety posiadającego uprawnienia zawodowe w zakresie 2. ad. 3Wyjaśniać jednak należy, że przywołany przez Pana w pkt 1 przepis wskazuje, na „prace związane z ustalaniem granic działek ewidencyjnych – minimum 5 prac geodezyjnych obejmujących łącznie 20 działek ewidencyjnych”. Ustaleniu podlega przebieg granicy (odcinka linii granicznej) pomiędzy dwoma działkami, i to stanowi podstawę obliczeń.W przedstawionym przez Pana przykładzie nr 1 ustaleniu podlegają granice pomiędzy 5 działkami ewidencyjnymi (DAŁEM PRZYKŁAD, ŻE 1 GŁÓWNA DZIAŁKA + 4 DOOKOŁA). Natomiast w przykładzie nr 2, ustaleniu podlega granica pomiędzy 2 działkami ewidencyjnymi. EDIT: Dopiero doczytałem, że miały być osoby co mają zaakceptowany dziennik , także może się jeszcze ktoś wypowiedzieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): BLADEK2020 |
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ostatnia edycja: przez manth0r. |
© 2014-2025 Uprawnienia-geodezyjne.pl