Ostatnio zadałem podobne pytania do GUGiK. Jak zwykle do wszystkich wyjaśnień gwiazdka, że to komisja ocenia
, no ale jak zwykle też dali kilka cennych wskazówek:
ad. 1 Nie pytałem, ale chyba jest na tyle jednoznacznie, że nie ma co kombinować.
ad. 2 Taką odp. dostałem:
Praca, w której jednocześnie wykonano np. podział, ustalenie granic, wznawianie punktów granicznych, wyznaczanie punktów granicznych może zostać zaliczona do więcej niż jednej pozycji z wykazu wymaganych prac geodezyjnych zawartych w załączniku nr 2 do rozporządzenia w sprawie uprawnień zawodowych w dziedzinie geodezji i kartografii na zakres 2. W celu przejrzystego prowadzenia dziennika praktyki wskazanym jest aby dany rodzaj pracy wpisać w odrębnej pozycji dziennika, nawet jeśli praca ta wykonywana była w ramach jednego operatu technicznego. Taki sposób prowadzenia dziennika praktyki (każda praca pomimo tego samego identyfikatora rozpisana osobno), nie będzie budzić wątpliwości komisji kwalifikacyjnej podczas badania treści dziennika.
Analogicznie do pkt 2, jeśli w ramach wykonania mapy do celów projektowych wykonano ustalenie przebiegu granic działek ewidencyjnych, to taka praca może być zaliczona do punktu 4 załącznika nr 2, na zakres 2. Jednakże praca ta musi być wykonywana pod nadzorem geodety posiadającego uprawnienia zawodowe w zakresie 2.
ad. 3
Wyjaśniać jednak należy, że przywołany przez Pana w pkt 1 przepis wskazuje, na „prace związane z ustalaniem granic działek ewidencyjnych – minimum 5 prac geodezyjnych obejmujących łącznie 20 działek ewidencyjnych”. Ustaleniu podlega przebieg granicy (odcinka linii granicznej) pomiędzy dwoma działkami, i to stanowi podstawę obliczeń.W przedstawionym przez Pana przykładzie nr 1 ustaleniu podlegają granice pomiędzy 5 działkami ewidencyjnymi (DAŁEM PRZYKŁAD, ŻE 1 GŁÓWNA DZIAŁKA + 4 DOOKOŁA). Natomiast w przykładzie nr 2, ustaleniu podlega granica pomiędzy 2 działkami ewidencyjnymi.
EDIT: Dopiero doczytałem, że miały być osoby co mają zaakceptowany dziennik
, także może się jeszcze ktoś wypowiedzieć.