Dzisiaj migracja serwera — możliwe krótkie przerwy w działaniu strony.
Toggle Bar

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:

TEMAT:

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/04 19:36 #25061

• Kuzi93
  • Kuzi93 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam, chcę zacząć przygotowywać się do egzaminy z zakresu 1, i zastanawiam się czy warto drukować wszystkie akty prawne podane na stronie GUGiK.   Wydrukować kilkaset stron z których nawet można nie skorzystać. Jak wy robicie drukujecie wszystko czy skupiacie się na najistotniejszych ( powiedzmy 15-20 Ustaw i rozporządzeń).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/05 08:55 #25062

• manth0r
  • manth0r Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 22
Dla mnie bazą jest wykaz aktów z 2020r. + zawsze drukuję z zakładką +/- jeden - dwa paragrafy (zależy jak lecą strony)
W trakcie nauki na bieżąco sprawdzam czy odpowiedź na zadane pytanie znajduje się w mojej bazie. Do tej pory z raz czy 2 faktycznie musiałem coś dodrukować.
Ze swojej strony wolę zaryzykować jakieś pytanie, że nie będę miał odpowiedzi niż drukować tony przepisów, w których jak przyjdzie co do czego utonę na egzaminie.
Przykładowo mamy rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego - ma 73 strony. Szanse, że trafię na pytanie z tego rozp na ustnym lub pisemnym oceniam na 10%. A szanse, że na paragraf spoza listy z 2020r. na kolejne 20% z tych 10% ;).

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/05 18:32 #25067

• szymi388
  • szymi388 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
drukujecie po dwie strony na jednej czy macie jakiś inny sposób na zmniejszenie ilości stron 

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/05 19:19 #25069

• Whickham
  • Whickham Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 9
Cztery strony na jednej stronie, pomniejszone. Łącznie 8 stron na jednej kartce. Ale dotyczy to dużych ustaw, z których pytania raczej się nie pojawiają.

Jak przejrzysz pytania to widać, które ustawy/rozporządzenia się powtarzają. Te akty prawne, dla własnej wygody, wydrukowałem 4 strony na jednej kartce. 

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/11 08:48 #25098

• szymi388
  • szymi388 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Czy przekładki między ustawami mogą mieć nr? Bo dostaje wątpliwości, gdy nie można mieć spisu treści ustaw.
Załączniki:

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/11 10:45 #25099

• manth0r
  • manth0r Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 22
Z maila od Sekretarza:

Nie dopuszcza się stosowania podświetleń kolorowymi markerami lub podkreśleń tekstów, a także odręcznych lub komputerowych komentarzy, dodatkowych numeracji porządkujących lub innych różnego rodzaju dopisków, zarówno w treści wykorzystywanych materiałów, jak i na wklejonych w nie zakładkach lub dodatkowych kartkach. Niedopuszczalne są wydruki z systemów aktów prawnych zawierające dodatkowe adnotacje (np. system lex).
Takie sytuacje są przedmiotem nadzoru ze strony członków Zespołu Kwalifikacyjnego i mogą skutkować zastosowaniem wspomnianego § 16 ust. 2 rozporządzenia.Dopuszcza się żeby użytkowane w trakcie części sprawdzającej materiały (teksty aktów prawnych) zawierały jedynie separatory rozdzielające poszczególne akty prawne (np. zakładki/przekładki) oraz spis nazw aktów prawnych (np. wydruk wykazu aktów prawnych stanowiących źródło pytań egzaminów pisemnego i ustnego publikowanego na stronie internetowej GUGiK).

Czyli jak dla mnie spis ok, numeracja na zakładkach nie-ok ;)

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/11 11:23 #25100

• rtgeodezja
  • rtgeodezja Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 17
Numeracja na zakładkach ok. Miałem na 3 egzaminach i na żadnym się nie przyczepili.
Za tę wiadomość podziękował(a): manth0r

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/11 23:09 #25102

• SylwiaM
  • SylwiaM Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 61
Ale na ostatnim wyrywali, więc nie można. 
Zależy od komisji też 

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/05/12 10:23 #25103

• Geocash
  • Geocash Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 13
w mailu potwierdzającym zdanie części wstępnej piszą, że nie jest dozwolona numeracja. 
Niepotrzebne nerwy mogą być jak będą wyrywać

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/07/31 22:39 #25417

• geoazymut
  • geoazymut Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
A jeśli chodzi o kolejność ustaw i rozporządzeń (tyczy się to również przerobienia wykazu aktów ze strony gugik który ma pełnić rolę spisu treści) to można po swojemu według kolejności najważniejszych aktów? To ze strony Gugik jest strasznie chaotycznie i losowo posegregowane.
Za tę wiadomość podziękował(a): hruboi

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/08/01 14:16 #25420

• mania96
  • mania96 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 30
Ustawy i rozporządzenia możesz ułożyć dowolnie jak Ci pasuje, one będą służyć tylko Tobie i Ty się musisz w tym odnaleźć. 
Ja miałam dwie teczki na egzaminie z kolorowymi przegródkami. Jedna była tą ważniejszą, układam po kilka do jednej przegródki. A druga mniej ważna.
Nie miałam żadnego spisu treści, numeracji itp. Wiedziałam jak są ułożone w sumie i to starczyło  

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/08/02 20:37 #25425

• drelson
  • drelson Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
A ja dostałem taką odpowiedź:
Dzień dobry,
zgodnie z §16 ust. 2 ww. rozporządzenia: „Korzystanie przez osobę zainteresowaną z pomocy innych osób, urządzeń
odtwarzających lub urządzeń służących do przekazu lub odbioru informacji lub jakichkolwiek innych nośników
informacji, innych niż służące do przeprowadzenia egzaminu, powoduje zakończenie w stosunku do tej osoby
egzaminu i jest równoznaczne z uzyskaniem przez nią wyniku negatywnego”.
Wyjątek od powyższej zasady przewiduje jedynie §16 ust. 3 powyższego rozporządzenia: „W czasie trwania części
szczegółowej egzaminu pisemnego osoba zainteresowana może korzystać z pomocy tylko tekstów aktów prawnych
w postaci papierowej”.
Powyższe oznacza, że opracowane i użytkowane w trakcie części sprawdzającej materiały (teksty aktów prawnych)
mogą zawierać różnego rodzaju naklejki, zakładki, a nawet podświetlenia kolorowymi markerami lub podkreślenia
tekstów.

Natomiast nie dopuszcza się stosowania materiałów zawierających odręczne lub komputerowe komentarze,
dodatkowe numeracje porządkujące lub inne różnego rodzaju dopiski, zarówno w treści wykorzystywanych
materiałów, jak i na wklejonych w nie zakładkach lub dodatkowych kartkach. Takie sytuacje są przedmiotem nadzoru
ze strony członków Zespołu Kwalifikacyjnego i mogą skutkować zastosowaniem wspomnianego § 16 ust. 2
Rozporządzenia.

Czyli co zależy na kogo się trafi? Ja chce sobie markerem pozaznaczać tytuły w ustawie i rozp. żeby lepiej łatwiej szukać i kolega wyżej wysłał odpowiedź na mejla że nie można tego robić, a ja dostałem że można tak robić :D to jak w końcu.

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/08/19 11:55 #25483

• geokr
  • geokr Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 25
Można wiedzieć kiedy uzyskałeś taką odpowiedź ? Możesz przesłać dokładnie zadane pytanie ? Odpowiedź masz w formie pisma pdf czy zwykłego maila?

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/08/19 12:31 #25484

• JolHad
  • JolHad Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 9
Geokr ja byłam w czerwcu na egz i wiadomość od komisji była następującaU w a g a:Prosimy o zwrócenie uwagi na treść §16 ust. 2 i 3 rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 28 lipca 2020 r. w sprawie uprawnień zawodowych w dziedzinie geodezji i kartografii (Dz.U. 2020, poz. 1321, z późn. zm.).Zgodnie z §16 ust. 2 ww. rozporządzenia: „Korzystanie przez osobę zainteresowaną z pomocy innych osób, urządzeń odtwarzających lub urządzeń służących do przekazu lub odbioru informacji lub jakichkolwiek innych nośników informacji, innych niż służące do przeprowadzenia egzaminu, powoduje zakończenie w stosunku do tej osoby egzaminu i jest równoznaczne z uzyskaniem przez nią wyniku negatywnego”.
Wyjątek od powyższej zasady przewiduje jedynie §16 ust. 3 powyższego rozporządzenia: „W czasie trwania części szczegółowej egzaminu pisemnego osoba zainteresowana może korzystać z pomocy tylko tekstów aktów prawnych w postaci papierowej”.Nie dopuszcza się stosowania podświetleń kolorowymi markerami lub podkreśleń tekstów, a także odręcznych lub komputerowych komentarzy, dodatkowych numeracji porządkujących lub innych różnego rodzaju dopisków, zarówno w treści wykorzystywanych materiałów, jak i na wklejonych w nie zakładkach lub dodatkowych kartkach. Niedopuszczalne są wydruki z systemów aktów prawnych zawierające dodatkowe adnotacje (np. system lex).
Takie sytuacje są przedmiotem nadzoru ze strony członków Zespołu Kwalifikacyjnego i mogą skutkować zastosowaniem wspomnianego § 16 ust. 2 rozporządzenia.Dopuszcza się żeby użytkowane w trakcie części sprawdzającej materiały (teksty aktów prawnych) zawierały jedynie separatory rozdzielające poszczególne akty prawne (np. zakładki/przekładki) oraz spis nazw aktów prawnych (np. wydruk wykazu aktów prawnych stanowiących źródło pytań egzaminów pisemnego i ustnego publikowanego na stronie internetowej GUGiK). Prosimy o zwrotne potwierdzenie otrzymania niniejszego pisma do dnia 12.06.2025r.

Wykaz aktów prawnych zakres 1- co drukować? 2025/08/19 13:21 #25485

• Klara
  • Klara Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Dopuszcza się żeby użytkowane w trakcie części sprawdzającej materiały (teksty aktów prawnych) zawierały jedynie separatory rozdzielające....
Czy te separatory mogą być kolorowe?

Czas generowania strony: 0.041 s.