michal baner 2021

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/01/03 12:48 #1562

• ziubor
  • ziubor Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam wszystkich w nowym roku (oby lepszym)!
Orientuje się może ktoś w sprawie uznania praktyki zawodowej? Zamierzam iść starym trybem, bez dzienniczka. Jest taka możliwość do 2019r.
Ponoć wykaz prac ma być z nowego rozporządzenia. A tam martwi mnie zapis o modernizacji, bo w żadnej nie uczestniczyłem.
Jeśli ktoś się z tym spotkał to proszę o wskazówki. GUGIK jeszcze się nie odniósł do moich pytań
Pozdrawiam
Marcin

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/01/03 13:15 #1564

• Kasprzyk
  • Kasprzyk Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
Witam, z tego co orientuje to śmiało możesz pod modernizacje podpiąć mniejsze aktualizacje ewidencji czy to gruntów czy budynków. Tylko trzeba kilka lub kilkanaście takich prac przedstawić w wykazie prac. Nie każdy ma możliwość uczestniczyć bezpośrednio przy modernizacji bo zazwyczaj wykonują je duże firmy. A skąd wiesz że stara praktyka obowiązuje do 2019.?

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/01/03 14:30 #1565

• ziubor
  • ziubor Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Rozmawiałem z facetem z komisji, co prawda od zakresu IV, ale myślę że jest w temacie :)
Dzięki za odpowiedz! Wszystkiego dobrego

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/01/03 19:29 #1566

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Ale to nie wynika z żadnych przepisów, więc nie chce mi się w to wierzyć, że są jakieś ograniczenia... Załóżmy taką sytuację:
praca 2009-2010 pół roku, praca 2013-2014 pół roku, praca 2016-2017 pół roku i praca 2019-2020 pół roku. I co nie uznają mi pierwszego pół roku? Na jakiej podstawie?

Kasprzyk a skąd masz takie informacje? Mam właśnie ten problem z modernizacją i sporo drobnych robót, o których mówisz i to by mi pasowało :P

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/01/04 19:57 #1577

• Kasprzyk
  • Kasprzyk Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
Mój kolega składał papiery w tamtym roku i praktykę zaliczyli. Wypisał kilkanaście aktualizacji ewidencji gruntów i kilka aktualizacji ewidencji budynków (łącznie coś około 20 robót) i nie mieli zastrzeżeń. A w jako takiej modernizacji nie miał okazji brać udziału. Ale z komisją to bywa różnie, kwestia na kogo się trafi bo to kwestia interpretacji i bycia ludzkim.
Za tę wiadomość podziękował(a): teciu67

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/01/04 22:31 #1579

• ziubor
  • ziubor Avatar Autor
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
inna sprawa że wymagają rozgraniczeń, a to też nie wszędzie się robi tak często jak np. podziały czy wznowienia. upraszczając, teoretycznie roboty w pewnym sensie podobne. jak Kolega wspomniał wszystko w rękach szanownej komisji

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/01/05 08:21 #1580

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Moim zdaniem rozgraniczenie ciężko porównać do wznowienia czy podziału. Jeśli już to do ustalenia granic w trybie Rozporządzenia EGiB, ale i tu tylko czynności ustalenia praktycznie (nie teoretycznie :P) są zbliżone. Natomiast nie ma postępowania administracyjnego w przypadku ustalenia granic w trybie EGiB, a to jest istotne przy sporządzaniu dokumentacji.

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/02/23 19:34 #2060

• kucmix
  • kucmix Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 14
Wiem, że ten temat już był poruszany na forum kilkakrotnie ale chciałbym, prosić osoby, które zostały dopuszczone do egzaminu na zakres 2, żeby napisały jakie roboty można podpiąć pod punkt 5) z wymaganych robót na zakres 2:
5) prace związane z ewidencją gruntów i budynków – prace geodezyjne o różnym charakterze na minimum 1 obiekcie 
objętym kompleksową modernizacją ewidencji lub minimum w 2 obiektach o różnym zakresie modernizacji ewidencji gruntów i budynków

Niestety nie miałem okazji brać udziału w modernizacji, a chciałbym podejść do uprawnień na 2 i zastanawiam się jakie roboty komisja zaliczała. Bardzo proszę o pomoc :)

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/07/07 10:54 #2851

• baggiom
  • baggiom Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
Orientuje sie ktos czy jak wypisze ok 20 prac geodezyjnych związanych z inwentaryzacja budynku gdzie był pomiar budynku a następnie wykonywana aktualizacja użytku oraz aktualizacja budynku (robione wykazy zmian ewidencyjnych dla użytku i budynku ) to przejdzie ?

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/07/08 10:00 #2852

• zmooda
  • zmooda Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 202

zakres 2 Praktyka zawodowa 2016/07/15 11:14 #2888

• llukaszekk
  • llukaszekk Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 11
Złożyłem papiery bez modernizacji, wpisałem natomiast kilka prac związanych z aktualizacja EGiB (aktualizacje użytków, opracowanie numerycznego opisu granic działki, zakładanie kart budynków etc.) i przeszło dzisiaj dostałem pozytywny wynik części wstępnej.

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.039 s.