Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Zakładanie osnowy realizacyjnej metodą precyzyjnego pozycjonowania przy pomocy GNSS. Wpis tyczenia do dziennika. 2015/03/18 19:04 #753

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Witam co sądzicie na temat zakładania osnowy GPS'em? W rozporządzeniu o standardach syt-wys jest tylko Par. 52 ale tam nie ma określone jakimi metodami można ją zakładać. Ale za to jest napisane, żeby nawiązać do osnowy geodezyjnej i wyrównać metodą najmniejszych kwadratów, a więc według stanowiska GGK w sprawie osnowy pomiarowej, przy pomiarze techniką RTN te warunki są spełnione.

Zastanawiam się czy można opisać w dzienniku tyczenie w ten sposób:

- geodezyjne opracowanie projektu, pozyskanie danych do wytyczenia,
- wstępne zlokalizowanie obiektu metodą GNSS
- no i tu mam problem unas robi się to tak, że w oparciu o punkty wyznaczone gpsem jeden ustala się jako (0,0) drugi poprawia się na odległość z projektu (x,0) no i tyczy się po zostałe
- następnie pomiar
- sporządzenie dokumentacji.

To oczywiście tak w skrócie.

Wziąłem się za wpisy do dziennika i mam problem wlaśnie z osnową realizacyjną. Gdyby ktoś posiadał zdjęcie swojego dziennika z takim w pisem to byłbym wdzięczny :) Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Zakładanie osnowy realizacyjnej metodą precyzyjnego pozycjonowania przy pomocy GNSS. Wpis tyczenia do dziennika. 2015/03/18 22:35 #755

• mallutkii
  • mallutkii Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 7
Rozumiem, że te dwa punkty stanowią Twoja osnowę pomiarową. Myślę więc, że powinieneś zastosować Par. 33 ust. 5 w sprawie standardów... "Przy pomiarze kierunku niezbędne jest wykonanie obserwacji na co najmniej dwa punkty nawiązania w odległości nie mniejszej niż 40m od stanowiska instrumentu" . Czyli nie dwa punkty a trzy, no i budynek przeważnie (w większości) nie posiada 40m długości.
A co do dziennika jest w nim odpowiednia rubryka gdzie wystarczy wpisać datę i przystawić pieczątkę z podpisem bez zbędnego rozpisywania się. Ale gdybym musiał coś wpisać to wpisałbym, że wytyczono zgodnie z PZT i pozwoleniem na budowę nr.... z dnia ......
Pozdrawiam.

Zakładanie osnowy realizacyjnej metodą precyzyjnego pozycjonowania przy pomocy GNSS. Wpis tyczenia do dziennika. 2015/03/19 10:25 #758

• jkbsrwk
  • jkbsrwk Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 68
Co do dziennika nie bardzo rozumiem co masz na myśli? Każdą pracę należy w miarę szczegółowo opisać.
A z osnową nawiązanie to mniejszy problem, bardziej chodzi mi o podstawę prawną regulującą metody zakładania osnowy pomiarowej, a konkretnie metodę przy pomocy GNSS.

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.692 s.