admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/10 15:02 #23811

• MPB93
  • MPB93 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 35
Mam pytanie. Wykonuję podział działki, na której usytuowany jest budynek zlokalizowany częściowo na działce sąsiada. Sąsiedzi dogadali się, chcą wydzielić odpowiednią część działki i następnie u notariusza załatwić sprawę (prawdopodobnie w formie sprzedaży).
Moje pytanie - czy stosują art. 95 ust. 4 UOGN w związku z art. 151 KPA będzie się dało zawrzeć tego typu umowę?
Zaczęłam się zastanawiać czy podając tą podstawę prawną na mapie będzie możliwe załatwienie sprawy u notariusza, czy też będzie to możliwe wyłącznie w sądzie. Ewentualnie proszę o podpowiedź z jakiej podstawy prawnej mogę w tym przypadku skorzystać. 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/10 20:12 #23815

• SabinaCh
  • SabinaCh Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 25
Ja napisałabym, że kluczowe przy takich przekroczeniach są przepisy KC - art. 47, 48 i 191.
Przed przystąpieniem do podziału konieczna jest harmonizacja obiektów ewidencyjnych. Jeżeli po harmonizacji, budynek nadal tnie granicę to są dwie możliwości:
1. Kodeks cywilny art. 151 - w sądzie
2. UGN 95.4 - w drodze umowy lub w sądzie

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/10 20:22 #23816

• MPB93
  • MPB93 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
A jak napisze na mapie tylko art.95 ust. 4 to nie będzie za mało? Moim zdaniem trzeba się odwołać do kc.. 
To nie pytanie egzaminacyjne, tylko sytuacja z życia wzięta.

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/11 00:00 #23817

• *geometra*
  • *geometra* Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 404
Jest plan miejscowy? Czy działki są rolne? Ja bym zaczął od sprawdzenia położenia budynku i przebiegu granicy. Robiłem kiedyś taką robotę i obyło się bez podziału bo na szkicu granicznym granica biegła po ścianie. Nawet nie zawiadamiałem stron tylko na podstawie samych obliczeń i wykonanych pomiarów zmodyfikowałem przebieg granicy.

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/11 07:50 #23818

• MPB93
  • MPB93 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Jest mpzp. Granice są ustalone, pochodzą, odnowienia egib więc nie ma mowy o modyfikacji. Generalnie podział trzeba zrobić 

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/12 12:10 #23824

• SabinaCh
  • SabinaCh Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 25
Jeśli chcemy zastosować art. 95 ust. 4 ugn to koniecznie musimy podać to roszczenie, które nam będzie przysługiwało, czyli wskazać konkretny przepis prawa z którego to roszczenie wynika. Czyli w tym wypadku oprócz art. 95 ust. 4 trzeba dopisać w zw. z art 151 kc.. Jeśli na mapie nie poda tego dodatkowego przepisu z którego wynika Pani roszczenie wójt, burmistrz, prezydent miasta może nie zatwierdzić Pani podziału na tej podstawie. Koniecznie należy podać przepis prawa dodatkowo z którego to roszczenie będzie nam przysługiwało czyli ten 151 kc lub inny. Zgodnie z utrwaloną linią orzeczniczą wystarczy, że nam roszczenie przysługuje i wcale nie musimy z niego skorzystać, żeby podział się ostał. Także notariusz nie powinien robić problemów w sytuacji gdy wskażemy podstawę podziału jako art. 95 ust. 4 w zw. z art. 151 kc.
Za tę wiadomość podziękował(a): MPB93

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/12 17:25 #23825

• Vanguard
  • Vanguard Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 20
W swojej dotychczasowej praktyce takich podziałów wykonywałem kilka. Za każdym razem umieszczałem na mapie z projektem podziału jedynie informacjęo podziale wykonywanym zgodnie z przepisami UoGN Art. 95. ust. 4. Nidgy nie dostałem informacji iż jest to zapis niepełny bądź niewystarczający.
Za tę wiadomość podziękował(a): SabinaCh

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/15 08:00 #23840

• MPB93
  • MPB93 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
Rozważam jeszcze zastosowanie art. 98b UOGN, bo coś właścicielki działek mówią o regulacji tej granicy pomiędzy ich nieruchomościami.
Jak to wygląda w praktyce - najpierw sporządzam wstępny projekt podziału, z tym projektem właścicielki idą do notariusza i spisują stosowne zapisy dotyczące późniejszej zamiany, a następnie z tym aktem składam dopiero o zaopiniowanie WPP?

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/15 09:28 #23841

• gosiaczez
  • gosiaczez Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 28
ja robię wstępny, następnie jak dostaje postanowienie, oddaje operat do starostwa , później mapa z projektem idzie do gminy i jak decyzja przyjdzie i się nowe działki ujawnią wtedy właściciele idą do notariusza, prędzej to trochę bez sensu iść, wstępną umowę to mogą sobie w domu sporządzić:)

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/15 09:52 #23843

• MPB93
  • MPB93 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member

ja robię wstępny, następnie jak dostaje postanowienie, oddaje operat do starostwa , później mapa z projektem idzie do gminy i jak decyzja przyjdzie i się nowe działki ujawnią wtedy właściciele idą do notariusza, prędzej to trochę bez sensu iść, wstępną umowę to mogą sobie w domu sporządzić:)

art. 98b UOGN narzuca, że trzeba zrobić zobowiązanie i dołączyć je do wniosku o wydanie decyzji. Więc to co zostało opisane przez Ciebie to raczej nie ten tryb jeśli dobrze mi się wydaje (chociaż nigdy nie robiłam w tym trybie stąd moje pytanie).

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/15 10:27 #23844

• gosiaczez
  • gosiaczez Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 28
przepraszam , dopiero przeczytałam że chodzi o połączenie i ponowny podział. Nie robiłam by tym artykułem, tylko art.95 pkt4, mam kilka takich decyzji w swoim zasobie i nigdy nie było problemu:) tak z ciekawości na jakiej podstawie piszecie na mapie na podstawie którego artykułu dzielicie? bo to we wniosku raczej  się pisze.

Podział art. 95 ust. 4 2024/11/18 09:06 #23847

• Vanguard
  • Vanguard Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 20
Na podstawie utartego schematu postępowania w danym ośrodku :) 
Za tę wiadomość podziękował(a): pawel2929

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.090 s.