Ustalenia stron podczas postępowania rozgraniczeniowego - kto jest stroną?
Rozp. dot rozgraniczenia paragraf 8.4 "... doręcza stronom ..." nigdzie indziej nie znajduje wzmianki o tym kogo dokłądnie się zawiadami, jeszcze w PGiK Art. 32.1 "...doręcza się stronom ...". Wypadało by się więc podeprzeć KPA Art. 28, "Stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postepowanie albo kto żąda czynności organy ze względu na swój interes prawny lub obowiązek"
Czyli nic wprost nie wiemy.
Co jeśli geodeta stwierdzi, że strona nie może brać udziału w czynnościach?"
To wynika z rozporządzenia o rozgraniczeniu Paragraf 9.2 - "Jeżeli nie jest możliwe ustalenie osób uprawnionych do wystąpienia jako strona..." geodeta odracza i zawiadamia właściwy organ tzn. w/b/pm. JEdynie trzeba sie zastanowić jak geodeta może coś takiego zrobić ? Jeżeli geodeta zawiadomił strony, to wie kogo zawiadomił i kto ma się pojawić. Mówimy więc o sytuacji, ze w terenie pojawił się ktoś kogo geodeta się nie spodziewał i musiał przedstawić jakiś dokument który poddał w wątpliwość ustalenia geodety dotyczące strony (np. Pojawiła się osoba z odpisem aktu zgonu prawidłowo wezwanej strony i mówi, że jest jedynym spadkobiercą, a druga strona mówi, że to nie prawda - przykład wymyślony przeze mnie więc nie gwarantuje poprawności)
Jeżeli geodeta stwierdzi, że jest coś nie tak, geodeta odracza i zawiadamia właściwy organ.
Jak wójt ustala strony i jak je informuje, jak wznowić postępowanie i kto je wznawia?
O ile w rozgraniczeniu na wniosek strony wójt, może mieć pewne informacje dotyczące stron (chociaż jednej) to w przypadku rozgraniczenia z urzędu, urząd dysponuje tylko danymi z EGiB, tak więc chyba tylko z tamtą posiadają informacje. A informuje tzn wzywa geodeta. A co do wznowienia postepowania, to jedyne co przychodzi mi do głowy to 64 KPA o uzupełnieniu dokumentacji ze względu na braki, ale oznaczało by to, że strona, która składa wniosek o rozgraniczenie wskazuje we wniosku wszystkie strony postepowania.
Ewentualnie właściwy organ po informacji od geodety o problemach z ustaleniem strony, sam je ustala.
Znalazłem jeszcze artykuł, który powołuje się na KPA Art. 61.4 - wg którego to na organie ciąży kwestia ustalenia wszystkich stron postepowania, zgodził bym sie z tym, ale uwazam że wezwania na podstawie rozp o rozgr. przekazuje godeta