Powiem Wam jak ja się ostatecznie do testów przygotowywałam. Pierwsze podejście do nauki miałam w czerwcu i rozwiązywałam testy tutaj na stronie. Potem zarzuciłam temat i wróciłam po wakacjach, wysłałam papiery i dopiero mnie to bardziej zmotywowało do nauki. Zaczęłam ćwiczyć testy na stronie gugiku, raz mi fajnie wychodziło, raz gorzej - loteria. W końcu się wkurzyłam i zaczęłam przerabiać pytania na opisowy i ustny i dzięki temu wiedza się trochę usystematyzowała. Potem wróciłam do testów, ale wydrukowałam te z pliku z forum (pytania z bazy gugik na 07.2023) na czarno-biało i sama rozwiązałam. Zajrzałam do każdego podanego przepisu i dopisałam obok np. brakujące odpowiedzi (nie wszystkie, bo czasami byłoby za dużo pisania, ale chociaż przeczytałam dokładnie). Do niektórych zagadnień porobiłam sobie dodatkowe schematy kolorowe, bo jestem wzrokowcem i łatwiej mi było tak zapamiętać. Zaznaczyłam na czerwono pytania, które są już nieaktualne i mogą mieć inną odpowiedź. Porównywałam od razu z plikiem z rozwiązanymi pytaniami. Po takim przerobieniu pytań wróciłam do rozwiązywania na stronie GUGiK i już było świetnie. Potem jeszcze przerobiłam zagadnienia z tych nowych podanych na forum. Wieczór przed egzaminem przeczytałam jeszcze raz to całe opracowanie.
Co do samego egzaminu: rozwiązywałam po kolei, czytałam pytania uważnie, część pytań oflagowałam (chyba z połowę), takie których w ogóle nie znałam albo miałam wątpliwości, takie do których znałam odpowiedź, ale trzeba było przemyśleć czy zaznaczyć jedną czy np. trzy odpowiedzi, itp. Potem iteracyjnie wracałam do tych pytań i eliminowałam od najpewniejszych. W efekcie na teście miałam 50/60, chociaż nadal były pytania, które pierwszy raz na oczy widziałam i nie byłam w stanie wydedukować, jaka może być odpowiedź.
pytania:
Organem właściwym do wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach w przypadku scalania, wymiany lub podziału jest:
a) regionalny dyrektor ochrony środowiska
b) starosta
pozostałych nie pamiętam
Identyfikator ewidencyjny materiału zasobu składa się z członów oddzielonych kropkami:
a) literowe oznaczenie zasobu, identyfikator TERYT
b) literowe oznaczenie zasobu, identyfikator TERYT, czterocyfrowa liczba oznaczająca rok przyjęcia do zasobu, kolejna liczba naturalna w danym roku kalendarzowym
c) czterocyfrowa liczba oznaczająca rok zgłoszenia pracy, kolejna liczba naturalna w danym roku kalendarzowym
d) czterocyfrowa liczba oznaczająca rok przyjęcia pracy do zasobu, kolejna liczba naturalna w danym roku kalendarzowym
Ja zaznaczyłam a, b, d. Gdyby w pytaniu było "z czterech członów" zaznaczyłabym tylko b
Pas nadbrzeżny to: (z ustawy o obszarach morskich RP i administracji morskiej)
a) pas nadbrzeżny o szerokości 100 m od linii brzegu (źle)
b) pas techniczny będący strefą wzajemnego oddziaływania morza i lądu (dobrze)
c i d nie pamiętam, ale jedno chyba było coś o wpływie działalności człowieka i ta odpowiedź też mogła być dobrze - art 36 ustawy
33361 *Księgi wieczyste: (chyba to pytanie z bazy ze zmienioną odpowiedzią)
- są zastrzeżone (zmienione na niejawne)
- prowadzi się w celu ustalenia stanu prawnego nieruchomości
- prowadzi się w celu zabezpieczenia hipoteki
- prowadzi się w celu ustalenia stanu faktycznego nieruchomości
Obiekty budowlane przy drogach oraz niebędące obiektami budowlanymi reklamy umieszczone przy drogach poza obszarami zabudowanymi, powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej:
- dla autostrad ....
- dla dróg powiatowych ....
- dla dróg gminnych ....
- dla dróg gminnych 3m w terenie zabudowy i 8m poza terenem zabudowy
Nie pamiętam dokładnie odpowiedzi natomiast jest to w art 43 ustawy o drogach publicznych
Podziału na obręby ewidencyjne i określenia ich granic dokonuje starosta w uzgodnieniu z:
- Głównym Geodetą Kraju po zasięgnięciu opinii marszałka województwa
- Głównym Geodetą Kraju po zasięgnięciu opinii właściwej miejscowo jednostki statystyki publicznej
- Głównym Geodetą Kraju po zasięgnięciu opinii właściwego wójta/burmistrza/prezydenta
- Głównym Geodetą Kraju po zasięgnięciu opinii ....
Rozp ws egib §6 ust 5