admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
Część testowa egzaminu pisemnego, która składa się z 60 pytań testowych sprawdzających znajomość przepisów prawnych oraz standardów technicznych dotyczących geodezji i kartografii, których znajomość jest wymagana bez względu na zakres uprawnień zawodowych.

TEMAT:

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/06 18:16 #21412

• Erzsébet
  • Erzsébet Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 48
Może art 21 ustawy o KW i hipotece

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/17 13:20 #21443

• marcin27
  • marcin27 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 4
Pytanie odnośnie sposobu odpowiadania na testach: czy zaznaczać tylko te odpowiedzi, które wynikają jednoznacznie z przepisu, którego treść jest w pytaniu czy patrzeć na odpowiedź ogólnie? 
Przykład:
Nie podlega na naradzie koordynacyjnej usytuowanie:
a. sieci uzbrojenia terenu na obszarze luźnej zabudowy wiejskiej
b. przyłączy
c. sieci uzbrojenia terenu sytuowanych wyłącznie w granicach działki budowlanej
d. sieci uzbrojenia terenu na terenach zamkniętych
Przepisy art. 28b ust.2 wskazują na odp b i c. Natomiast 28b ust. 1 oraz art. 28d wskazują, ze wszystkie odpowiedzi są poprawne. 

Podobne pytanie: "W bazie BDOT500 gromadzi się informacje dotyczące.." są odpowiedzi wód, rzeźby terenu oraz odpowiedź budynki projektowane. 
Czytając przepis prawidłowa odp. to wód, rzeźby terenu. Natomiast czytając ogólnie przepisy, projektowane budynki również są w bazie BDOT500.
W testach na forum system różnie wskazuje prawidłową odpowiedź. 

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/18 09:32 #21446

• BAMBIT
  • BAMBIT Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 14
Wg mnie wszystkie, gdyż te odpowiedzi są również prawidłowe a przepisy stosuje się łącznie.

Mnie zastanawiają pytania, w których mamy odpowiedzi:
a) .....
b) .....
c) .....
d) wszystkie odpowiedzi są dobre.
I teraz w sytuacji kiedy rzeczywiście wszystkie są dobre to zaznaczamy tylko d? tylko a,b,c? czy wszystkie a,b,c,d?

Ostatnia edycja: przez BAMBIT.

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/19 11:21 #21451

• Rooodlajn
  • Rooodlajn Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
pytania z 19.10.23 
po pond 2 miesiącach rozwiązywania na tej stronie testów w trakcie egzaminu byłem pewnie 50 pytań, ale GUGiK się z tym nie zgodził.
Pamiętam, iż były pytania dotyczące:
-osnowy 3 klasy jak może być stabilizowana, jej punktów "pobocznych" jaką mają klasę i czy mogą pełnić funkcję wyższej, czy niższej klasy osnowy jak jest stabilizowana, 
-pytanie dotyczące generalizacji pomiaru krawężnika na łuku, w którym były warianty jeżeli nie przekracza 0.10m od prostej na 2ch punktach pomierzonych, oraz jeżeli strzałka nie przekracza 0,10m ( czego nie ma w przepisach a jest jak najbardziej poprawne do stosowania) 
-pytanie co zawiera się wie w bazie ewidencji miejscowości dotyczące ulicy (było chyba nazwa, kod pocztowy współrzędne xy)
-o ochronie gruntów rolnych
-na jakiej podstawie geodeta może dokonać ustalenia granic działki 
-pytanie dotycząca rodzaju gruntu rolnego, na którym jest szkółka drzewek ozdobnych oraz ogródki działkowe ( zadrzewione zakrzewione, orne, sady, rolne zabudowane
-pytanie dotyczące kiedy możemy pominąć szczegół odstający 0.10m należący do ( uzbrojenia naziemnego, zbiornika sztucznego, kontury klasyfikacyjnego i jeszcze jedno z 2 lub 3 grupy szczegółu)
jak coś sobie jeszcze przypomnę, to napiszę, a jeżeli ktoś też dziś byłeś i coś pamiętasz to się dopisz :D 

Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/19 22:12 #21460

• BAMBIT
  • BAMBIT Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 14
Jeszcze było co stanowi reprezentację układu etrf2000 odpowiedź asgeupos z rozporządzenia o osnowach.
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/21 21:56 #21472

• Jolanta
  • Jolanta Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Rzeczywiście wykaz aktów prawnych podany jest do każdego zakresu na cześć pisemną otwartą i ustną. Czy zatem jest gdzieś wspólny wykaz aktów prawnych do części testowej?

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/22 19:31 #21477

• Erzsébet
  • Erzsébet Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Powiem Wam jak ja się ostatecznie do testów przygotowywałam. Pierwsze podejście do nauki miałam w czerwcu i rozwiązywałam testy tutaj na stronie. Potem zarzuciłam temat i wróciłam po wakacjach, wysłałam papiery i dopiero mnie to bardziej zmotywowało do nauki. Zaczęłam ćwiczyć testy na stronie gugiku, raz mi fajnie wychodziło, raz gorzej - loteria. W końcu się wkurzyłam i zaczęłam przerabiać pytania na opisowy i ustny i dzięki temu wiedza się trochę usystematyzowała. Potem wróciłam do testów, ale wydrukowałam te z pliku z forum (pytania z bazy gugik na 07.2023) na czarno-biało i sama rozwiązałam. Zajrzałam do każdego podanego przepisu i dopisałam obok np. brakujące odpowiedzi (nie wszystkie, bo czasami byłoby za dużo pisania, ale chociaż przeczytałam dokładnie). Do niektórych zagadnień porobiłam sobie dodatkowe schematy kolorowe, bo jestem wzrokowcem i łatwiej mi było tak zapamiętać. Zaznaczyłam na czerwono pytania, które są już nieaktualne i mogą mieć inną odpowiedź. Porównywałam od razu z plikiem z rozwiązanymi pytaniami. Po takim przerobieniu pytań wróciłam do rozwiązywania na stronie GUGiK i już było świetnie. Potem jeszcze przerobiłam zagadnienia z tych nowych podanych na forum. Wieczór przed egzaminem przeczytałam jeszcze raz to całe opracowanie.
Co do samego egzaminu: rozwiązywałam po kolei, czytałam pytania uważnie, część pytań oflagowałam (chyba z połowę), takie których w ogóle nie znałam albo miałam wątpliwości, takie do których znałam odpowiedź, ale trzeba było przemyśleć czy zaznaczyć jedną czy np. trzy odpowiedzi, itp. Potem iteracyjnie wracałam do tych pytań i eliminowałam od najpewniejszych. W efekcie na teście miałam 50/60, chociaż nadal były pytania, które pierwszy raz na oczy widziałam i nie byłam w stanie wydedukować, jaka może być odpowiedź.
pytania:
Organem właściwym do wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach w przypadku scalania, wymiany lub podziału jest:
a) regionalny dyrektor ochrony środowiska
b) starosta
pozostałych nie pamiętam

Identyfikator ewidencyjny materiału zasobu składa się z członów oddzielonych kropkami:
a) literowe oznaczenie zasobu, identyfikator TERYT
b) literowe oznaczenie zasobu, identyfikator TERYT, czterocyfrowa liczba oznaczająca rok przyjęcia do zasobu, kolejna liczba naturalna w danym roku kalendarzowym
c) czterocyfrowa liczba oznaczająca rok zgłoszenia pracy, kolejna liczba naturalna w danym roku kalendarzowym
d) czterocyfrowa liczba oznaczająca rok przyjęcia pracy do zasobu, kolejna liczba naturalna w danym roku kalendarzowym
Ja zaznaczyłam a, b, d. Gdyby w pytaniu było "z czterech członów" zaznaczyłabym tylko b

Pas nadbrzeżny to: (z ustawy o obszarach morskich RP i administracji morskiej)
a) pas nadbrzeżny o szerokości 100 m od linii brzegu (źle)
b) pas techniczny będący strefą wzajemnego oddziaływania morza i lądu (dobrze)
c i d nie pamiętam, ale jedno chyba było coś o wpływie działalności człowieka i ta odpowiedź też mogła być dobrze - art 36 ustawy

33361 *Księgi wieczyste: (chyba to pytanie z bazy ze zmienioną odpowiedzią)
- są zastrzeżone (zmienione na niejawne)
- prowadzi się w celu ustalenia stanu prawnego nieruchomości
- prowadzi się w celu zabezpieczenia hipoteki
- prowadzi się w celu ustalenia stanu faktycznego nieruchomości

Obiekty budowlane przy drogach oraz niebędące obiektami budowlanymi reklamy umieszczone przy drogach poza obszarami zabudowanymi, powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej:
- dla autostrad  ....
- dla dróg powiatowych ....
- dla dróg gminnych ....
- dla dróg gminnych 3m w terenie zabudowy i 8m poza terenem zabudowy
Nie pamiętam dokładnie odpowiedzi natomiast jest to w art 43 ustawy o drogach publicznych

Podziału na obręby ewidencyjne i określenia ich granic dokonuje starosta w uzgodnieniu z:
- Głównym Geodetą Kraju po zasięgnięciu opinii marszałka województwa
- Głównym Geodetą Kraju po zasięgnięciu opinii właściwej miejscowo jednostki statystyki publicznej
- Głównym Geodetą Kraju po zasięgnięciu opinii właściwego wójta/burmistrza/prezydenta
- Głównym Geodetą Kraju po zasięgnięciu opinii ....
Rozp ws egib §6 ust 5
Za tę wiadomość podziękował(a): *geometra*, Mona25, Airmud, latajacekolano, SerPiorun, Geocash, Jolanta

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/22 20:07 #21478

• SerPiorun
  • SerPiorun Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 13
Pewnie nie bardzo masz ochotę podzielić się pliczkami do nauki na zakres 2?   Byłoby super.
Plus gdzie mogę znaleźć (pytania z bazy gugik na 07.2023)? Zdawałem zakres 1 w sesji majowej to było koło 12-15 pytań nowych na teście 

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/22 20:18 #21479

• aga__
  • aga__ Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 28
Było jeszcze pytanie na teście: które z podanych to budowle przeciwpowodziowe, niestety nie pamiętam wariantów odpowiedzi.

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/22 22:34 #21480

• Wituszyński
  • Wituszyński Avatar
  • Z dala
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
Pytałem o to komisji i nie ma już na egzaminie tego typu pytań, bo były nieporozumienia

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/23 09:33 #21482

• Erzsébet
  • Erzsébet Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member

Pewnie nie bardzo masz ochotę podzielić się pliczkami do nauki na zakres 2?   Byłoby super.
Plus gdzie mogę znaleźć (pytania z bazy gugik na 07.2023)? Zdawałem zakres 1 w sesji majowej to było koło 12-15 pytań nowych na teście 

uprawnienia-geodezyjne.pl/index.php/foru...anie?start=960#21139
Miałam wydruki pytań stąd, tylko te od 2019 roku, wcześniejszych nawet nie zdążyłam przeczytać, a tegoroczne sama odszukiwałam w ustawach. Nic specjalnego.

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/24 10:44 #21486

• rysy
  • rysy Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 17
Koledzy, Koleżanki,

Trochę mnie tu nie było od zdanego egzaminu. Z tego co czytam to wiele się zmieniło w kwestii pytań testowych. Czy można powiedzieć, że dostępne testy na stronie GUGiK i na portalu uprawnienia-geodezyjne.pl nie są aktualne i na egzaminie dostajemy pytania z innej puli?

Pozdrowienia

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/25 07:19 #21488

• PawełN
  • PawełN Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 13
Jest tak jak piszesz, część pytań jest z bazy o której napisałeś, pojawiają się nowe pytania i też takie jak w bazie tylko ze zmienionymi odpowiedziami. Zdawałem w sierpniu, tak to teraz wygląda na egzaminie.
Za tę wiadomość podziękował(a): rysy

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/25 13:01 #21489

• rysy
  • rysy Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 17

Ktoś na forum napisał, że ostatnio pojawiło się pytanie na testach:

"Właściciel gruntów sąsiednich chce połączyć działkę" i wymienił dwa zapamiętane warianty odpowiedzi:

- może złożyć wniosek o połączenie działek z urzędu
- może złożyć wniosek do sądu o połączenie KW nie pamiętam więcej

Gdzie byście szukali odpowiedzi na te pytanie? Szukam, któryś dzień już i nie mogę znaleźć adekwatnej podstawy prawnej do tego pytania. Będę wdzięczny za pomoc :)

Nie chcę wprowadzać nikogo w błąd, sam się uczę, ale pierwsza zacytowana odpowiedź sama w sobie jest nielogiczna. Albo na wniosek, albo z urzędu prawda? Z resztą to podziału lub połączenia i ponownego podziału można dokonać na wniosek lub z urzędu. Z kolei druga opcja co do wniosku do sądu dotyczy połączenia dwóch różnych nieruchomości. Na podstawie pytania trudno jednak określić, czy owe działki znajdują się w jednej KW czy stanowią odrębne nieruchomości (pojedyncza działka może być osobną nieruchomością). Jeśli działki te znajdują się w tej samej KW czyli są częścią tej samej nieruchomości, to ich połączenie jest jedynie czynnością materialno-techniczną w EGiB. Szkoda, że nie znamy pozostałych odpowiedzi z testu. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Ostatnia edycja: przez rysy.

Nowe pytania testowe 2023 2023/10/25 20:54 #21493

• Erzsébet
  • Erzsébet Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
Odnośnie "na wniosek z urzędu" pomyślałam dokładnie tak samo. Nie ma co się nad jednym pytaniem za dużo zastanawiać, bo ani nie znamy faktycznej treści pytania, ani możliwych odpowiedzi. Moim zdaniem mogło chodzić po prostu o to pytanie z bazy (lub podobne, ale dotyczące tego artykułu):

33349 *Właściciel kilku nieruchomości stanowiących całość gospodarczą lub graniczących z sobą:
- nie może wyłączyć jednej działki do odrębnej księgi wieczystej bez zgody sądu
- nie może zbyć jednej z nieruchomości bez zbycia pozostałych
- może żądać połączenia ich w księdze wieczystej w jedną nieruchomość
- nie może żądać założenia odrębnej księgi wieczystej dla każdej z nich
Ustawa z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece Art. 21
Za tę wiadomość podziękował(a): rysy

Ostatnia edycja: przez Erzsébet.
Czas generowania strony: 0.076 s.
Nie masz konta? Zarejestruj się!

Zaloguj się