admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Porównanie protokołu z ustalenia przebiegu granic oraz wznowienia znaków 2024/08/20 20:42 #23228

• Niko0704
  • Niko0704 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 10
W pytaniach opisowych z 2023 r. pojawiło się pytanie: Porównać protokół z wyznaczenia/ wznowienia i protokół z ustalenia granic ( no i jeszcze jakieś dodatkowe podpunkty)
każdy wie czym te protokoły się różnią, ale czy ktoś ma jakąś ,,zgrabną" odpowiedź na to pytanie, ponieważ w moim przypadku jak zaczęłam się rozpisywać to zajęło mi to z pół strony wypisywania różnic i nielicznych podobieństw, ze względu na to że jak dla mnie są to zupełnie różne dokumenty. Niestety na egzaminie jest bardzo mało czasu i trzeba się sprężać no a w pytaniu było pewnie jeszcze milion innych zagadnień do opisania, dlatego mam prośbę czy ktoś ma jakąś skrótową wersję tego porównania to mógłby się podzielić przemyśleniami?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Porównanie protokołu z ustalenia przebiegu granic oraz wznowienia znaków 2024/08/20 21:46 #23230

• Askell
  • Askell Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 98
Może tak: Zasadniczą różnicą jest to, że protokół ze wznowienia stanowi potwierdzenie wykonania (odtworzenia) stabilizacji w terenie punków, które są określone z dokładnością właściwą dla szczegółów terenowych, a protokół z ustalenia granic stanowi potwierdzenie określenia położenia punktów (zwiększenia dokładności) z dokładnością właściwą dla szczegółów 1 grupy dokładnościowej. To pierwsze polega na fizycznym oznaczeniu punktu granicznego, a to drugie na dokładnym określeniu jego położenia
Za tę wiadomość podziękował(a): Niko0704

Porównanie protokołu z ustalenia przebiegu granic oraz wznowienia znaków 2024/08/20 22:05 #23232

• Niko0704
  • Niko0704 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 10
Właśnie pytanie zostało rzucone gdzieś na forum i jest bardzo nieprecyzyjne czy chodzi o samą treść protokołów czy ogólnie o czynności z nich wynikające. Zastanawiałam się czy nie odnieść się też do samej treści i napisać coś w stylu, że protokół z ustalenia ma konkretnie określoną formę wg. zał. do rozporządzenia EGiB, sporządzany jest w formie tabelarycznej gdzie zestawiamy ze sobą działki ,,parami" zgodnie z wspólnie dzieloną granicą, nie ma w tym protokole wymogu określenia oznaczenia i stabilizacji punktów - opis ten może znaleźć się ewentualnie w adnotacjach geodety na końcu tabeli, podpisy osób biorących udział zamieszczany jest w konkretnych miejscach tabeli natomiast w wznowieniu podpisy powinny być na każdej stronie itp. We wznowieniu mamy tylko wytyczne co stanowi treść ale nie ma konkretnego formularza w żadnym rozporządzeniu. Natomiast podobieństwami jest wystepowanie w obu przypadkach szkicu (jednak z nieco innymi wymogami co do treści), oświadczenia osób biorących udział, daty sporządzenia... itp. Czy ktoś na forum może miał to pytanie na opisówce lub ustnym i mógłby powiedzieć co konkretnie oczekiwała komisja w tym pytaniu?

• Strona:
  • 1
Czas generowania strony: 0.053 s.