admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

TEMAT:

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/02/07 19:28 #20031

• Kaczel07
  • Kaczel07 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 30
Stabilizacja nie jest obowiązkiem, ale moim zdanie robota jest "dobrze" zrobiona jak się zastabilizuje. Bo palik i farba szybko zginą. Oczywiście musisz to ustalić ze zleceniodawcą żebyś nie był w plecy z kasą. 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/02/09 12:32 #20057

• terek
  • terek Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 10
Jakie czynności wykonywane przez geodetę znajdują odzwierciedlenie w protokole?

Czy  na to pytanie odpowiedzielibyście przepisując wszystko co ma być w protokole czy odnieślibyście się tylko do "czynności" ? Jeśli tlyko do czynności to co byście ujęli w odpowiedzi? Trochę dziwnie zadane to pytanie...

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/03/11 10:32 #20361

• Antek
  • Antek Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Chudy _2000 jak byś doczytał do końca to w art 39.3 jest napisane że "O czynnościach WZNOWIENIA znaków granicznych zawiadamia się zainteresowane strony. ........"

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/03/12 22:58 #20376

• Piotr86
  • Piotr86 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Przed wysłaniem zawiadomień należy przeprowadzić wywiad terenowy (par. 8 STANDARDY) i sprawdzić stan stabilizacji znaków granicznych, wtedy stwierdzimy które są uszkodzone/przesunięte/usunięte a które są ukryte w trawie lub pod liśćmi i wtedy nie dochodzi do sytuacji że zawiadamiamy kogoś o wznowieniu a przy wznowieniu okazuje się że jednak nie trzeba było. Ja tak robię.

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/02 14:09 #20586

• Luckyluck
  • Luckyluck Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 4
Czy ktoś ma coś nowego do dodania? Jaka jest prawidłowa odpowiedź na zagadnienie "W jaki sposób powinien postąpić geodeta w przypadku, gdy znaki
graniczne, które miały być przedmiotem wznowienia zostaną odnalezione w terenie?" 

Faktycznie niby co wznawiać skoro są.... Ale osobiście nie zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami.

" Gdy w trakcie wywiadu terenowego stwierdzimy, że nie ma konieczności wznawiania, pokazujemy wszystkim stronom znaki graniczne. Jak strony nie wnoszą uwag to kończymy czynności i nie spisujemy żadnego protokołu. Całą sytuacje szczegółowo opisujemy w sprawozdaniu technicznym. Gdyby jakaś strona była nie zadowolona z położenia znaków granicznych to może sprawę skierować do sądu cywilnego - taką informację również należy napisać w sprawozdaniu." 

Jakim stronom pokazujemy znaki i kto nie wnosi uwag skoro w terenie nikogo nie ma. Pojechałem na wywiad terenowy kiedy mi sie chciało i nikt nic nie wie. Zwłaszcza sąsiedzi. W sprawozdaniu technicznym ? Jak nazwa mówi to techniczny dokument dla Ośrodka, dla innych Wykonawców, którzy będą kiedyś korzystać z tego operatu. Można tam różne rzeczy wpisywać i sam jestem za tym aby było sprawozdanie dokładne i czynności i różne sytuacje szeroko opisane. Ale nie zastępuje dokumentów sporządzanych w związku z czynnościami dotyczącymi granic. Jeśli jest coś istotnego dotyczącego granic to w każdym postępowaniu ma się to znaleźć w protokole. 

To jestm ciekawy co wpiszesz w protokole ze wznowienia znaków granicznych, że co, odszukałeś w terenie i gdzie to wpiszesz? bo nie ma takiego punktu w protokole.

Punkt protokołu " Opis sposobu stabilizacji lub markowania punktów granicznych". A gdzie tu jest napisane, że tylko nowa stabilizacja? Np mamy wznowić 4 punkty. 1 znaleźliśmy i 3 brakuje. Gdzie wpisujemy info o tym odnalezionym? Przemilczeć kwestie? "Obciąć" zlecenie o ten punkt?  W sprawozdaniu technicznym?????? Właśnie w tym opisie stabilizacji wpisujemy, że w tym punkcie odnaleziono stabilizację. 

Przed wysłaniem zawiadomień należy przeprowadzić wywiad terenowy (par. 8 STANDARDY) i sprawdzić stan stabilizacji znaków granicznych, wtedy stwierdzimy które są uszkodzone/przesunięte/usunięte a które są ukryte w trawie lub pod liśćmi i wtedy nie dochodzi do sytuacji że zawiadamiamy kogoś o wznowieniu a przy wznowieniu okazuje się że jednak nie trzeba było. Ja tak robię.

A gdzie w tym par. 8 Standardów, jest napisane, że trzeba przeprowadzić w wywiad terenowy. Nie ważne co jest praktyka, ale z przepisów, z czego to wynika bo wszyscy piszą tutaj o wywiadzie terenowym, że odnaleziono kamienie. Par 8 dotyczy mapy do celów projektowych, a dla innych prac jeśli kierownik uzna to za konieczne. Nie ma więc  obowiązku. O czynnościach wznowienia zawiadamia się, a nie wzywa. Gość jak jest z tego Wrocławia, a ja robię w Suwałkach, jak wie, że ma kamienie to niech nie przyjeżdża. A jak chce to zapraszam i nie ma prawa mieć pretensji nawet jak się odnajdą bo go nie zawiadamiamy co tydzień. Albo się interesuje swoją nieruchomością albo nie. 
Kolejna sprawa. Wszyscy chyba zakładają, że podczas tego nieobowiązkowego wywiadu terenowego odnajdują piękne, czyste, paroletnie kamienie graniczne. Współrzędna z z mapy numerycznej pasuje idealnie do tyczenia GPSem. Ale weźmy inny przypadek. Stabilizacja jest zarośnięta, przysypana ziemią. Ludzie nie wiedzą gdzie są kamienie. Współrzędne z mapy numerycznej różnią się 0,5m od odnalezionej stabilizacji. I co? Też nikogo nie zawiadamiacie? Koniec czynności? Pokazać zleceniodawcy, on buduje ogrodzenie, sąsiad przybiega i mówi że gość sam sobie wkopał. Że geodety on tu żadnego nie widział.  Może termin "wznowienie" kłóci się z tym że znaki już istnieją. Ale jeśli coś robimy z granicami i ze stabilizacją (jedynie przyjęcie może być bez stron ale też bez stabilizacji) to zawiadamiamy Strony i spisujemy protokół. Wpisujemy że są istniejące. Stabilizację mierzymy i korygujemy współrzędne. Nie można przecież skorygować współrzędnych, zmienić przebiegu granic na mapie numerycznej, a Strony nic nie widzą.
Poszukajcie w necie wzorów protokołu wznowienia. W wielu takich wzorach jest dodatkowy punkt o odnalezionej stabilizacji. 

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/02 15:54 #20589

• marekszczepan
  • marekszczepan Avatar
  • Wylogowany
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Otrzymane podziękowania: 204

. Nie można przecież skorygować współrzędnych, zmienić przebiegu granic na mapie numerycznej, a Strony nic nie widzą.Poszukajcie w necie wzorów protokołu wznowienia. W wielu takich wzorach jest dodatkowy punkt o odnalezionej stabilizacji. 

to znajdz przepis, ze nie mozna zmienic wspolrzednych bez protokołu, skoro standardy mowia, ze mozna.
Przy MDCP to standard, ze jezeli znajdziesz kamien to robisz zestawienie, zmieniasz wspolrzedne jezeli potrzeba i narazie ;) 

Standardy:
§ 40.10) 1. Modyfikacji współrzędnych punktów granicznych dokonuje się w wyniku analizy dokumentacji zasobu stanowiącej podstawę wykazywania przebiegu granic działek ewidencyjnych w ewidencji gruntów i budynków, uzupełnionej czynnościami geodezyjnymi wykonanymi w terenie, uznanymi przez kierownika prac geodezyjnych za niezbędne do określenia współrzędnych punktów granicznych na podstawie tej dokumentacji.

ale fakt, z definicji wznowienia:
PGIK:Art. 39. 1. Przesunięte, uszkodzone lub zniszczone znaki graniczne, ustalone uprzednio, mogą być wznowione bez przeprowadzenia postępowania rozgraniczeniowego, jeżeli istnieją dokumenty pozwalające na określenie ich pierwotnego położenia. Jeżeli jednak wyniknie spór co do położenia znaków, strony mogą wystąpić do sądu o rozstrzygnięcie sprawy.

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/02 18:13 #20590

• Luckyluck
  • Luckyluck Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
ok, masz rację ze zmianą współrzędnych. Tu się rozpędziłem. A co sądzisz w takim razie, jaka jest prawidłowa odpowiedź na pytanie "W jaki sposób powinien postąpić geodeta w przypadku, gdy znaki graniczne, które miały być przedmiotem wznowienia zostaną odnalezione w terenie?" Jak pisałem, nie jestem pewny prawidłowej odpowedzi, ale wyjaśnienia kolegów wcześniej mnie nie przekonały

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/02 20:30 #20591

• ŁukaszJJ
  • ŁukaszJJ Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 42

Czy ktoś ma coś nowego do dodania? Jaka jest prawidłowa odpowiedź na zagadnienie "W jaki sposób powinien postąpić geodeta w przypadku, gdy znaki
graniczne, które miały być przedmiotem wznowienia zostaną odnalezione w terenie?" 

Faktycznie niby co wznawiać skoro są.... Ale osobiście nie zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami.

" Gdy w trakcie wywiadu terenowego stwierdzimy, że nie ma konieczności wznawiania, pokazujemy wszystkim stronom znaki graniczne. Jak strony nie wnoszą uwag to kończymy czynności i nie spisujemy żadnego protokołu. Całą sytuacje szczegółowo opisujemy w sprawozdaniu technicznym. Gdyby jakaś strona była nie zadowolona z położenia znaków granicznych to może sprawę skierować do sądu cywilnego - taką informację również należy napisać w sprawozdaniu." 

Jakim stronom pokazujemy znaki i kto nie wnosi uwag skoro w terenie nikogo nie ma. Pojechałem na wywiad terenowy kiedy mi sie chciało i nikt nic nie wie. Zwłaszcza sąsiedzi. W sprawozdaniu technicznym ? Jak nazwa mówi to techniczny dokument dla Ośrodka, dla innych Wykonawców, którzy będą kiedyś korzystać z tego operatu. Można tam różne rzeczy wpisywać i sam jestem za tym aby było sprawozdanie dokładne i czynności i różne sytuacje szeroko opisane. Ale nie zastępuje dokumentów sporządzanych w związku z czynnościami dotyczącymi granic. Jeśli jest coś istotnego dotyczącego granic to w każdym postępowaniu ma się to znaleźć w protokole. 

To jestm ciekawy co wpiszesz w protokole ze wznowienia znaków granicznych, że co, odszukałeś w terenie i gdzie to wpiszesz? bo nie ma takiego punktu w protokole.

Punkt protokołu " Opis sposobu stabilizacji lub markowania punktów granicznych". A gdzie tu jest napisane, że tylko nowa stabilizacja? Np mamy wznowić 4 punkty. 1 znaleźliśmy i 3 brakuje. Gdzie wpisujemy info o tym odnalezionym? Przemilczeć kwestie? "Obciąć" zlecenie o ten punkt?  W sprawozdaniu technicznym?????? Właśnie w tym opisie stabilizacji wpisujemy, że w tym punkcie odnaleziono stabilizację. 

A gdzie w tym par. 8 Standardów, jest napisane, że trzeba przeprowadzić w wywiad terenowy. Nie ważne co jest praktyka, ale z przepisów, z czego to wynika bo wszyscy piszą tutaj o wywiadzie terenowym, że odnaleziono kamienie. Par 8 dotyczy mapy do celów projektowych, a dla innych prac jeśli kierownik uzna to za konieczne. Nie ma więc  obowiązku. O czynnościach wznowienia zawiadamia się, a nie wzywa. Gość jak jest z tego Wrocławia, a ja robię w Suwałkach, jak wie, że ma kamienie to niech nie przyjeżdża. A jak chce to zapraszam i nie ma prawa mieć pretensji nawet jak się odnajdą bo go nie zawiadamiamy co tydzień. Albo się interesuje swoją nieruchomością albo nie. 
Kolejna sprawa. Wszyscy chyba zakładają, że podczas tego nieobowiązkowego wywiadu terenowego odnajdują piękne, czyste, paroletnie kamienie graniczne. Współrzędna z z mapy numerycznej pasuje idealnie do tyczenia GPSem. Ale weźmy inny przypadek. Stabilizacja jest zarośnięta, przysypana ziemią. Ludzie nie wiedzą gdzie są kamienie. Współrzędne z mapy numerycznej różnią się 0,5m od odnalezionej stabilizacji. I co? Też nikogo nie zawiadamiacie? Koniec czynności? Pokazać zleceniodawcy, on buduje ogrodzenie, sąsiad przybiega i mówi że gość sam sobie wkopał. Że geodety on tu żadnego nie widział.  Może termin "wznowienie" kłóci się z tym że znaki już istnieją. Ale jeśli coś robimy z granicami i ze stabilizacją (jedynie przyjęcie może być bez stron ale też bez stabilizacji) to zawiadamiamy Strony i spisujemy protokół. Wpisujemy że są istniejące. Stabilizację mierzymy i korygujemy współrzędne. Nie można przecież skorygować współrzędnych, zmienić przebiegu granic na mapie numerycznej, a Strony nic nie widzą.
Poszukajcie w necie wzorów protokołu wznowienia. W wielu takich wzorach jest dodatkowy punkt o odnalezionej stabilizacji. 

Może dorzucę swoje kilka groszy bo od tego jest forum - od wymiany zdań i poglądów.
1. Jakim stronom pokazuje odszukane znaki graniczne - mojemu zleceniodawcy bo to jego interesuje przebieg granic jego działki. Co mnie sąsiedzi obchodzą ? Po co mam sobie robić robotę i wołać strony skoro nie muszę? Kolejna hipotetyczna sytuacja - robisz wznowienie we Wrocławiu, stronę  (sąsiada) masz z Suwałk - Twoim zdaniem muszę wysłać zawiadomienie (na co ?) i teraz - gość nie wie gdzie ma te kamienie, ale ma to szeroko i głęboko w czterech literach (lub dokładnie wie - wybierz co chcesz). Nie odbiera zawiadomienia celowo. Jesteś ugotowany bo obowiązuje nadal ustawa covidowa... Chciałeś dobrze i być fair a robotę masz uwaloną do czasu kiedy przestanie obowiązywać stan epidemii / zagrożenia epidemicznego. (
2. Skoro robisz protokół wznowienia.... to przesłanką do jego sporządzenia musi być brak znaków wynikających z dokumentów lub zmiana stabilizacji wynikająca z dokumentów. Nie widzę sensu sporządzania protokołu dla samej idei bo coś musi w ośrodku - oddasz operat z informacją wynikającą ze szkicu, że tu i tu jest taka i taka stabilizacja a w sprawozdaniu będzie info że ta stabilizacja pojawiła się w tym i w tym operacie plus wykaz współrzędnych z informacją OZR i operatem z którego on pochodzi. Poruszana była kwestia że wszystkie znaki są i co wówczas. Jeżeli brakuje 3 spośród 4 znaków to sporządzasz protokół i możesz pokazać / opisać że odnalazłeś tu znak taki i taki. Ja osobiście sporządzam protokół wyłącznie dla znaków które wznawiam lub dla wyznaczanych punktów oraz w przypadku kiedy odnajduję inną stabilizację niż opisana w dokumentach.
3. Gość może mieć pretensje bo po co został zawiadamiany ? Panie gdzie Pan mi tu wznowił lub wyznaczył ? Trafisz na upierdliwego prawnika wówczas pogadamy. Ja wychodzę z założenia - są papiery, są znaki - nie zawiadamiam. Jak wyżej napisałem - tylko zleceniodawcę bo on płaci za usługę.
4. Z tymi współrzędnymi To na serio ? A jak trafisz działkę gdzie jedna z granic styka się działką LP gdzie nigdy współrzędna (no dobra 95%)  nie pasuje to wzywasz bo co?, bo współrzędna inna ? Grubo...mam nadzieję że o co innego Ci chodziło. Z mapy numerycznej chyba nie wznawiasz...
Co mnie obchodzą ludzie że nie wiedzą gdzie są kamienie? Po to jesteśmy My - geodeci, aby w drodze odpowiednich czynności je odszukać, wznowić / wyznaczyć. Nie jesteś chyba instytucją charytatywną i nie wysyłasz zawiadomienia na prawo i lewo, aby wszystkich zadowolić. Chcą poznać gdzie ma kamienie /wyznaczyć punkty lub ustalić przebieg granic - zapraszam. Kosztuje to tyle i tyle. Sąsiad się kłóci o przebieg granic niech idzie do geodety - ten powieli to co pokazał poprzednik geodeta.
Na jakiej podstawie Twierdzisz że korygując współrzędne mam kogoś o tym informować ? Co ty masz z tą mapą numeryczną ? - traktujesz to jako świętość....
Z tą zmianą współrzędnych to idąc dalej tym tokiem myślenia to należałoby powiadomić wszystkich we wszystkich powiatach bo była zmiana układu z 1965 na 2000 i współrzędne się zmieniły, a Strony nic o tym nie wiedzą.
Co do wzoru protokołu - jest wymienione w gniocie co ma być i tego się trzymam. Nic ponadto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Martagrzywaczewska

Ostatnia edycja: przez ŁukaszJJ.

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/03 05:22 #20592

• marekszczepan
  • marekszczepan Avatar
  • Wylogowany
  • Platinum Member
  • Platinum Member

Może dorzucę swoje kilka groszy bo od tego jest forum - od wymiany zdań i poglądów.
1. Jakim stronom pokazuje odszukane znaki graniczne - mojemu zleceniodawcy bo to jego interesuje przebieg granic jego działki. Co mnie sąsiedzi obchodzą ? Po co mam sobie robić robotę i wołać strony skoro nie muszę? Kolejna hipotetyczna sytuacja - robisz wznowienie we Wrocławiu, stronę  (sąsiada) masz z Suwałk - Twoim zdaniem muszę wysłać zawiadomienie (na co ?) i teraz - gość nie wie gdzie ma te kamienie, ale ma to szeroko i głęboko w czterech literach (lub dokładnie wie - wybierz co chcesz). Nie odbiera zawiadomienia celowo. Jesteś ugotowany bo obowiązuje nadal ustawa covidowa... Chciałeś dobrze i być fair a robotę masz uwaloną do czasu kiedy przestanie obowiązywać stan epidemii / zagrożenia epidemicznego. (

mojemu zleceniodawcy

4. Z tymi współrzędnymi To na serio ? A jak trafisz działkę gdzie jedna z granic styka się działką LP gdzie nigdy współrzędna (no dobra 95%)  nie pasuje to wzywasz bo co?, bo współrzędna inna ? Grubo...mam nadzieję że o co innego Ci chodziło. Z mapy numerycznej chyba nie wznawiasz...

koryguje kiedy powinienem - zgodnie z zasadami geodezji. Jeżeli odnajde coś to sprawdzam, weryfikuje z danymi źródłowymi.. zly geodeta to nie en co się nie myli, tylko ten co się nie kontroluje..

Co mnie obchodzą ludzie że nie wiedzą gdzie są kamienie? Po to jesteśmy My - geodeci, aby w drodze odpowiednich czynności je odszukać, wznowić / wyznaczyć. Nie jesteś chyba instytucją charytatywną i nie wysyłasz zawiadomienia na prawo i lewo, aby wszystkich zadowolić. Chcą poznać gdzie ma kamienie /wyznaczyć punkty lub ustalić przebieg granic - zapraszam. Kosztuje to tyle i tyle. Sąsiad się kłóci o przebieg granic niech idzie do geodety - ten powieli to co pokazał poprzednik geodeta.
Na jakiej podstawie Twierdzisz że korygując współrzędne mam kogoś o tym informować ? Co ty masz z tą mapą numeryczną ? - traktujesz to jako świętość....
Z tą zmianą współrzędnych to idąc dalej tym tokiem myślenia to należałoby powiadomić wszystkich we wszystkich powiatach bo była zmiana układu z 1965 na 2000 i współrzędne się zmieniły, a Strony nic o tym nie wiedzą.
Co do wzoru protokołu - jest wymienione w gniocie co ma być i tego się trzymam. Nic ponadto.

dokładnie, polecam sobie ściągnać granice województw, powiatów, gmin, obrębów i działek dla kraju i zobaczyć ile mamy: dziur, przecież, niedociągnięć, nie wspominając już o jakości tych danych, dokładności i rzetelności...
ale mamy baze chodniczków i trawniczków za kilkadziesiąt milionów, no tylko nei wiadomo na czyjej działce - szczegół ;)

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/03 23:57 #20595

• Luckyluck
  • Luckyluck Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
OK, nie będę wchodził w korespondencyjną dyskusję bo do niczego nie prowadzi, a widzę że się nie rozumiemy i przechodzimy w skrajności. 
Dopytam jednak po raz kolejny dla siebie i dla innych którzy będą szukać odpowiedzi.
Co w sytuacji kiedy stabilizacja jest?          Jakieś przepisy prawa, orzeczenia sądów, stanowisko GGK itp? Ktoś coś wie?   Jakiś konkret?  Bo argumentacja w stylu "ja tak robie..." albo "ja wychodzę z założenia..." to marna argumentacja. Tak można dyskutować na "geoforum", a nie "uprawnienia -geodezyjne".

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/04 00:06 #20596

• latajacekolano
  • latajacekolano Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Otrzymane podziękowania: 54
Jeżeli jest stabilizacja, istnieje wiarygodna dokumentacja, położenie punktów zostało ustalone, to mierzymy i porównujemy współrzędne odnalezionych znaków zgodnie z odchyłką 0.15m i zasadami w standardach, i jako cel w sprawku opisujemy aktualizacja bazy danych EGiB i tyle. Po co wzywać strony jeżeli niczego nie wznawiamy ? Wznawiamy znaki, te które są opisane PGiK uszkodzone, przesunięte itd. 

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/04 05:08 #20597

• marekszczepan
  • marekszczepan Avatar
  • Wylogowany
  • Platinum Member
  • Platinum Member

OK, nie będę wchodził w korespondencyjną dyskusję bo do niczego nie prowadzi, a widzę że się nie rozumiemy i przechodzimy w skrajności. 
Dopytam jednak po raz kolejny dla siebie i dla innych którzy będą szukać odpowiedzi.
Co w sytuacji kiedy stabilizacja jest?          Jakieś przepisy prawa, orzeczenia sądów, stanowisko GGK itp? Ktoś coś wie?   Jakiś konkret?  Bo argumentacja w stylu "ja tak robie..." albo "ja wychodzę z założenia..." to marna argumentacja. Tak można dyskutować na "geoforum", a nie "uprawnienia -geodezyjne".
przepisy zostały przywołane, innych ie ma. 
Interpetacje itp sa tyle warte ile argumenty " z doswiadczenia" - nie jest to i nie stanowi prawa. a na pewno nie stanowi prawa powiatowego

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/04/04 08:16 #20598

• ŁukaszJJ
  • ŁukaszJJ Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Otrzymane podziękowania: 42
Orzeczenie sądu - Wyrok NSA - I OSK 372/16 z dnia 12.01.2017 r.
"...przy interpretacji przepisów prawa pierwszeństwo ma wykładnia językowa. Jeżeli zaakceptowanie jej pozwala na zrozumienie przepisu należy się do niej ograniczyć bez konieczności sięgania do wykładni systemowej czy celowościowej..."
Art. 39 PGiK mówi jasno co i kiedy masz wznawiać.
Stanowisko GGK to nie prawo.
Temat chyba wyczerpany bo zaczyna się filozofowanie.

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/11/17 13:21 #21586

• SerPiorun
  • SerPiorun Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 34
Chciałbym odkurzyć wątek i zaprosić do wygłoszenia opinii. Dwa pytanka:

1) Skoro zostały odnalezione nieprzesunięte, nieuszkodzone lub niezniszczone znaki graniczne dlaczego nie można w takim razie wykonać wyznaczenia punktów granicznych ujawnionych uprzednio w ewidencji gruntów i budynków? Wznowienia nie można bo nie są spełnione warunki, ale wyznaczenie...

2) Czy wznowienie/wyznaczenie może zrobić geodeta uprawniony w zakresie 1?
Nie pytam o ustalenie, bo tutaj paragraf 33 EGiB mówi jasno, że musi być 2 lub 5. Natomiast nigdzie nie jest napisane (nie znalazłem), że przy wznowieniu/wyznaczeniu musi być geodeta uprawniony w zakresie 2.2. Wznowienia znaków granicznych dokonują, na zlecenie zainteresowanych, podmioty, o których mowa w art. 11.Art. 11. 1. Wykonawcą prac geodezyjnych lub prac kartograficznych może być przedsiębiorca, jednostka organizacyjna, a także osoba legitymująca się uprawnieniami zawodowymi w dziedzinie geodezji i kartografii w przypadku wykonywania przez tę osobę funkcji biegłego sądowego lub mierniczego górniczego.

I do tego dodajmy standardy paragraf 17. 3.
3. Wyniki wznowienia znaków granicznych lub wyznaczenia punktów granicznych zamieszcza się w protokole, o którym mowa w art. 39 ust. 4 ustawy, zawierającym:
4) imię i nazwisko oraz numer uprawnień geodety uprawnionego sporządzającego protokół;
15) podpis geodety uprawnionego sporządzającego protokół oraz podpisy osób, o których mowa w pkt 8, na każdej stronie protokołu;Nigdzie nie ma informacji o jakim zakresie uprawnień mowa, tylko że musi być to geodeta uprawniony. W związku z tym wydaje mi się, że wznowienie/wyznaczenie może być równie dobrze wykonane przez geodetę z 1, 3, 6 czy 7.

Zapraszam do dyskusji.

pytanie nr 15 zakres 2 - 2022 r 2023/11/17 18:39 #21587

• PawełN
  • PawełN Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 24
Art. 39 prawa geodezyjnego nie przewiduje żeby znaki graniczne wyznaczać, jeśli był znak to go wznawiamy, jeśli jest w terenie to nie mamy co wznawiać.
Jeśli go wyznaczymy to go nie ma jak zamarkować tak jak to jest napisane w paragrafie 17 ust. 2 standardów.

Co do tego co może geodeta z uprawnieniami zakres 1 to wynika z załącznika nr 2 rozporządzenia w sprawie uprawnień, żeby przystąpić do egzaminu na uprawnienia nie trzeba wykazywać, żadnej pracy związanej ze wznowieniem lub wyznaczeniem, a więc geodeta z zakresem 1 uprawnień tego nie robi.

• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Czas generowania strony: 0.078 s.