admin@uprawnienia-geodezyjne.pl

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło:

TEMAT:

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/05/27 23:10 #18646

• ndz
  • ndz Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 1
Drodzy Państwo szukam informacji jakoby te dopiski w kwadratowych nawiasach stanowił [komentarze] nigdzie nie ma takiej i formacji,myślę że nie powinniśmy snuć jakiś sztucznych teorii jakoby te pogrubione słowa stanowiły komentarz i były powodem odrzucenia aktów prawnych podczas egzaminu.
nie zdarzyło się żeby ktoś faktycznie potraktował na egzaminie tego typu pogrubienia jako komentarze więc może dobrze byłoby przestać straszyć że 'cos" co stanowi część wydruku ustawy bezpośrednio ściągniętej z lexa miało stanowić "coś" niedozwolonego.

Za tę wiadomość podziękował(a): nnnina

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/05/27 23:44 #18647

• mstopa
  • mstopa Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 10
To nie jest straszenie tylko przekazywanie informacji, jakie były na egzaminach.
W październiku zdawałam zakres 2 i miałam poszczególne akty zaznaczone kolorowymi karteczkami z tytułami np. "PGiK", "KPA", a w maju zdawałam zakres 1 i spytałam komisję przed rozpoczęciem egzaminu czy mogą te karteczki zostać to stwierdzili, że nie ma takiej możliwości, jedynie czyste karteczki mogą być i w przerwie musiałam swoje usunąć. Komentarzem jest KAŻDE słowo spoza tekstu ustawy / rozporządzenia. Nie wiem jak wyglądają teksty z lexa i czy mają dodane jakieś nagłówki.
Nie ma co tu dywagować tylko się na to przygotować wcześniej. Powodzenia!
Za tę wiadomość podziękował(a): aleksandra.baranowska116

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/05/28 08:31 #18648

• hubert701
  • hubert701 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 3
Same czyste teksty z ISAPu jak najbardziej starczą na egzamin, żadne LEXowe komentarze nie są potrzebne. Albo wiesz gdzie tego szukać albo nie. Nie wiem skąd to uparte dążenie "czy można korzystać z lexa?". Na moim majowym egzaminie nikt nie miał wydruku z lexa i nie było żadnych problemów, dwie osoby miały tylko opisy na fiszkach i musiały się ich pozbyć.

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/05/31 07:18 #18671

• Airmud
  • Airmud Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 16
Dokładnie, na naszym majowym egzaminie tylko dwie osoby miały fiszki i się ich pozbyły. Podpisuję się pod tym co kolega napisał. Albo znasz akty prawne albo nie. A szukanie ułatwień na egzamin skutkuje wiadomo czym. 

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/06/10 13:15 #18716

• mania147
  • mania147 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Czy jesli nie zdam egzaminu ustnego to następne podejście będzie od razu do tej części czy wszystko od początku?

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/06/10 13:54 #18717

• zuza
  • zuza Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 2
Wszystko od nowa :(

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/07/27 16:11 #18827

• piecho23
  • piecho23 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Otrzymane podziękowania: 9
Drukując PDFy z ISAPu mamy dużą czcionkę i wychodzi wielka kupa papierów...:(
- Czy macie jakieś sposoby na zmniejszenie czcionki, liczby stron itp?
- Dawniej przechodziło Vademecum (większość było w kupie z małą czcionką). Do tego wykaz aktów prawnych zawierał kolumnę z wybranymi artykułami, a teraz mamy treść całych ustaw i rozporządzeń... Jak sobie z tym radzicie? Ile segregatorów drukujecie? Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi!

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/07/27 22:17 #18831

• Seba94
  • Seba94 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 4
Polecam wydrukować tylko te artykuły które obowiązywały w 2020r. Nie bindowałbym ich od razu tylko wpiął do segregatora i dodatkowo podczas nauki dodrukowywał te paragrafy które Ci brakowało z wykazu z roku 2020. Drukowanie całości nie ma sensu i jest tylko marnowaniem papieru.
Za tę wiadomość podziękował(a): piecho23

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/07/28 00:55 #18832

• piecho23
  • piecho23 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Dziękuję! Drukujecie z ISAPu (duża czcionka w PDFach przez co wychodzi dużo stron)???
Z tego co czytam Vademecum, Lex to już raczej historia... 

Ostatnia edycja: przez piecho23.

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/07/28 11:07 #18834

• agatka477
  • agatka477 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 14
Cześć - ja akty z ISAPu drukowałam dwustronnie po 2 strony aktu na 1 stronę wydruku (czyli w sumie 4 strony na kartce) - te nowsze akty - bo te starsze z kolumnami, to by były nieczytelne;) i tak jak koledzy wcześniej pisali - tylko artykuły z poprzednich lat. Podczas nauki potem wychodzi, które warto ostatecznie mieć w całości (można zawsze dodrukować), a z których pojedyncze paragrafy. W sumie zajęło mi to dwie grubsze teczki (mam takie plastikowe z uchwytem, w każdej jest 10 przegródek). I ja to sobie pogrupowałam tematycznie, żeby potem łatwiej mi było szukać, mimo braku opisu. Na brzegach mam te główne (typu PGIK, standardy), żeby je móc wyjąć bez szukania. W jednej teczce mam to, co obejmują pytania z opisówki (takie must have), a w drugiej resztę - ta metoda mi się już raz sprawdziła na poprzednim egzaminie, tej jednej teczki nawet nie musiałam otwierać (nie traciłam czasu na wertowanie dwóch). Może się ten system jeszcze komuś przyda ;) RODO nie drukowałam ;D
Powodzenia!
Za tę wiadomość podziękował(a): piecho23, 06darek, aleksandra.baranowska116

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/07/28 11:36 #18835

• 06darek
  • 06darek Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 8
mam podobną strategie do  agatka477  :) 
Za tę wiadomość podziękował(a): piecho23, agatka477

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/07/28 20:32 #18836

• piecho23
  • piecho23 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
Dzięki! Rozumiem, że tak drukowałaś dwustronnie na formacie A4 w poziomie (jak w załączniku PDF poniżej)?

A co myślicie o czterech (nie dwóch) na jednej stronie, ale w pionie (nie w poziomie)?

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF

Załączniki:

Ostatnia edycja: przez piecho23.

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/07/28 22:06 #18837

• Seba94
  • Seba94 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 4
Nie polecam zbyt małej czcionki. Stres na egzaminie i mało czasu nie pomaga w szukaniu odpowiedzi na pytanie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piecho23

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2022/07/28 22:16 #18838

• agatka477
  • agatka477 Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Otrzymane podziękowania: 14
Tak, dwustronnie w poziomie, obrot wokol krotszej krawędzi. I chwycone zszywaczem, zeby sie nie rozpadlo ;) Akty maja w tej wersji od kilku do kilkunastu stron. Tylko pojedyncze sa dluzsze. Mysle ze to nie az tak duzo ... a co do 4 stron w pionie - to sam musisz sprawdzic, czy taka mala czcionka ci pasuje ;) A zeby sie latwiej szukalo - ja odpowiedzi na pytania z opisowki mialam zakreslone markerem - I warto przy powtarzaniu korzystac juz z papierowej wersji - wzrokowo zapamietasz gdzie na stronie jest jaki paragraf - to wszystko sa cenne minuty na egzaminie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): piecho23, Marek55555

Ostatnia edycja: przez agatka477.

Ważna informacja zespołu kwalifikacyjnego w sprawie uprawnień zawodowych 2023/11/16 13:58 #21583

• MPB93
  • MPB93 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Otrzymane podziękowania: 0
Czy ktoś z ostatnio zdających mógłby wypowiedzieć się na temat wydruków z lexa? czy zostały zakwestionowane?
Lex ma funkcję zmiany czcionki (zmniejszenia tekstu), co za tym idzie mniejszej ilości wydrukowanych stron - co nie jest możliwe w ISAP.
Nie da się wyłączyć również tych nagłówków, dlatego też wątpliwe jest dla mnie traktowanie tego jako jakieś dodatkowe komentarze.

Czas generowania strony: 0.163 s.
Nie masz konta? Zarejestruj się!

Zaloguj się